Την απόφασή τους να προωθήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας και της πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσαν ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη σύνοδο κορυφής που είχαν στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να αφήσουν πίσω τους την ένταση που επικρατούσε στις σχέσεις τους μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο.
«Οι γαλλοβρετανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας τον Κάμερον «θαρραλέο άνθρωπο». Σημείωσε μάλιστα ότι κατανοεί τις “κόκκινες γραμμές” που θέτει η Βρετανία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αλλά και ο βρετανός πρωθυπουργός από την πλευρά του φάνηκε να έχει ξεχάσει τον πρόσφατο φραστικό πόλεμο μεταξύ τους, όταν ο ίδιος χαρακτήριζε «τρελά» τα σχέδια του Σαρκοζί για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή όταν ο γάλλος πρόεδρος του έλεγε ότι «έχασε τη χρυσή ευκαιρία να σκάσει», αναφερόμενος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Οι διαφορές αυτές δεν ήταν ποτέ προσωπικές, είπε ο Κάμερον, για τον οποίο η γαλλοβρετανική συνεργασία σήμερα είναι στο καλύτερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του Σαρκοζί, λέγοντας ότι θαυμάζει «τις ηγετικές ικανότητες και το κουράγιο του».
Στον αμυντικό τομέα, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν κατασκευάζοντας από κοινού, με ορίζοντα το 2030, ένα μαχητικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος αλλά και να προωθήσουν κοινά σχέδια για πυραύλους, τις στρατιωτικές δορυφορικές επικοινωνίες και τις πυρηνικές δοκιμές.
Ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι τα σχέδιά της Γαλλίας και της Βρετανίας είναι «ανοιχτά» και δεν αποκλείουν τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Είμαστε πραγματιστές. Τα σχέδιά μας είναι ανοιχτά για όλους υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν την ταχύτητά μας» είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες.
Οι δύο χώρες επιθυμούν επίσης να υπογράψουν μια συγχρηματοδοτούμενη σύμβαση με το βρετανικό όμιλο BAE Systems και τη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Dassault Aviation. Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν ήδη κατασκευάσει δύο πρωτότυπα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη, το Taranis της ΒΑΕ και το Neuron της Dassault. Εξάλλου, η Γαλλία θα εξετάσει την πιθανότητα να αγοράσει το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος Watchkeeper που κατασκευάζει η Thales UK για λογαριασμό των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Μέχρι τα μέσα του 2012 αναμένεται να είναι έτοιμη και μία μελέτη για τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών στρατιωτικών δορυφόρων που θα διαδεχθούν τους υπάρχοντας Syracuse (γαλλικός) και Skynet (βρετανικός).
Όσον αφορά στη συνεργασία τους στον τομέα των πυρηνικών, οι δύο χώρες σκοπεύουν να κατασκευάσουν από κοινού ένα εργαστήριο όπου θα γίνονται προσομοιώσεις δοκιμών, στο Βαλντίκ, στα βορειοδυτικά της Ντιζόν.