Στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα συναντηθούν απόψε στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) οι Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς, στην προσπάθεια που πραγματοποιείται για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο δημιουργήθηκε με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές.

Το ραντεβού της επικεφαλής του CDU/CSU και του προέδρου του SPD γίνεται στη σκιά της υπόθεσης με τη θετική ψήφο στην ανανέωση για μία πενταετία της άδειας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών και απειλές κατά της ζωής του Κρίστιαν Σμιντ.

Ο Στάινμάιερ έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή, και στόχος του είναι να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Για την Μέρκελ, είναι η έναρξη ενός αγώνα πολιτικής επιβίωσης… Οφείλει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει αυτήν τη συμμαχία, την μόνη που μπορεί να της εγγυηθεί μία σταθερή εξουσία», σχολιάζει το Spiegel.

Εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, η χώρα κυβερνάται από ένα υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων, με επικεφαλής την απερχόμενη καγκελάριο. Και αυτή η αβεβαιότητα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη.

Η αιτία είναι ότι οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν επέτρεψαν την ανάδειξη μίας ασφαλούς πλειοψηφίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση της προσπάθειας σχηματισμού τριμερούς κυβέρνησης με τη συμμετοχή των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP και των Πρασίνων, η λεγόμενη «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων.

Αριθμητικά, η μόνη επιλογή πλέον είναι η επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» CDU-CSU με SPD, που κυβερνά από το 2013.

Αποφασισμένος να ακολουθήσει μία «κούρσα αντιπολίτευσης» για να επιχειρήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς είχε αρνηθεί μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και υπό την πίεση του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού προέδρου, αλλά και στελεχών του SPD, αναγκάσθηκε να αλλάξει ρότα.

Πάντως, άμεσα αποτελέσματα είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν από απόψε, καθώς η συνάντηση αυτή, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Χριστιναοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ως στόχο να προσδιορίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν αποκλείεται και η κυβέρνηση μειοψηφίας

Το SPD φοβάται ότι η ανανέωση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας με τις χριστιανικές ενώσεις, που έχει επαναληφθεί δύο φορές από το 2005, θα τροφοδοτήσει τα άκρα του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία και θέλει να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ad hoc υποστήριξη μίας κυβέρνησης μειοψηφίας των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ ή ενός σχήματος CDU-Πρασίνων.

Η Μέρκελ έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας επικαλούμενη την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη Γερμανία. «Υπάρχουν στην Ευρώπη μεγάλες προσδοκίες για επείγουσες υποθέσεις», έχει πει. Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι θα προτιμήσει -εάν της τεθεί- τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας αντί των νέων εκλογών.

Το ζιζανιοκτόνο έφερε… ζιζάνια

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών πάντως δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς: οι σοσιαλδημοκράτες καταγγέλλουν «ρήγμα στην εμπιστοσύνη» από τη Δευτέρα (27/11), όταν ο υπουργός Γεωργίας, Χριστιανοκοινωνιστής και άνθρωπος των αγροτικών κύκλων, ψήφισε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ υπέρ της ανανέωσης για πέντε χρόνια της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κίνηση θα βαρύνει αναμφίβολα στις συνομιλίες, παραδέχθηκε ο Κάρστεν Λίνεμαν, στέλεχος της CDU.

Οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ τριών προέδρων κομμάτων που βγήκαν αποδυναμωμένα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου εν μέσω της ανόδου της άκρας δεξιάς. Η Μέρκελ παραμένει στόχος εσωκομματικών επικρίσεων για τη μεταναστευτική της πολιτική, ο Ζεεχόφερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ανταρσία στο εσωτερικό της CSU που διεκδικεί την ηγεσία, ενώ ο Σουλτς δίνει τη εντύπωση προέδρου με αναστολή…