Δεκάδες χιλιάδες χωρικοί στο Μπαλί αρνούνται να εγκαταλείψουν τη ζώνη κινδύνου σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο Αγκούνγκ που εκρήγνυται εδώ και μέρες, αφήνοντας τη μοίρα τους στα χέρια των θεών ή μένοντας στα σπίτια τους για να προστατεύσουν την ιδιοκτησία και τα ζώα τους.
Το ηφαίστειο Αγκούνγκ, που από πολλούς στο Μπαλί θεωρείται ιερό, άρχισε το Σαββατοκύριακο να εκτοξεύει τέφρα κι έκτοτε καταγράφονται διαρκώς δονήσεις και ποτάμια ηφαιστειακής λάσπης.
Ομάδες έρευνας και διάσωσης κάνουν καθημερινά αποστολές στην αποκλεισμένη ζώνη και εντοπίζουν τους ανθρώπους που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους ή μένουν πίσω για θρησκευτικούς λόγους.
«Η κυβέρνηση ήταν σαφής σχετικά με τις εντολές εκκένωσης, αλλά κάποιοι καθυστερούν πολύ ή επιθυμούν να μείνουν» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης του Μπαλί στο Reuters.
«Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να φύγουν, αλλά οι ευθύνες θα πέσουν πάνω μας, οπότε πρέπει να τους πείσουμε» πρόσθεσε.
«Γύρω μας έπεφτε στάχτη, η μυρωδιά ήταν παράξενη. Τρομάξαμε και αποφασίσαμε να φύγουμε αμέσως» δήλωσε ένας 47χρονος που πλέον μένει σε καταυλισμό έξω από την επικίνδυνη ζώνη.
Ο πατέρας του θυμάται την τελευταία φορά που εξερράγη το ηφαίστειο, το 1963, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από χίλιοι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 43.000 πολίτες βρήκαν καταφύγιο στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ωστόσο με την εκτίμηση του πληθυσμού στην αποκλεισμένη ζώνη να αγγίζει τις 100.000, προφανώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν θέλησαν να φύγουν.
Η 33χρονη Ika Wardani κοιμάται με την οικογένειά της σε καταυλισμό, αλλά την ημέρα επιστρέφει στο αγρόκτημά της, περίπου δέκα χιλιόμετρα βόρεια του ηφαιστείου.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούμε τουλάχιστον να δούμε το ηφαίστειο. Αλλά δεν θέλουμε να κοιμόμαστε εδώ τη νύχτα γιατί ένας σεισμός ή μια δυνατή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει πανικό» δήλωσε. «Θα πρέπει να φύγουμε με τις μηχανές μας μέσα στη νύχτα μέσω στενών δρόμων οπότε είναι πιο ασφαλές να διανυκτερεύουμε αλλού».
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν άνθρωποι σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από τον κρατήρα που αρνούνται να φύγουν. «Είναι πεισματάρηδες, κάποιοι επέζησαν από την έκρηξη του 1963 και πιστεύουν πως τώρα όλα είναι καλά» λέει.
«Πολλοί επέλεξαν να μείνουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη κι αυτό είναι προφανώς πολύ επικίνδυνο» σχολίασε εκπρόσωπος των αρχών.
Άλλοι, ανάμεσά τους και τουρίστες, θέτουν τους εαυτούς τους σε περιττό κίνδυνο επιχειρώντας να βγάλουν selfie όσο πιο κοντά στο ηφαίστειο μπορούν. Τον περασμένο μήνα, ένας Γάλλος ανέβασε βίντεο ενώ στέκεται στην άκρη του κρατήρα.
Ο πρόεδρος της χώρας Joko Widodo κάλεσε χθες τους πολίτες να φύγουν από την επικίνδυνη ζώνη πριν να είναι πολύ αργά. «Δεν πρέπει να υπάρξουν θύματα» είπε χαρακτηριστικά.