Επίθεση εναντίον της εξεγερμένης πόλης Χάμα εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, βομβαρδίζοντας συνοικίες, ενώ την ίδια ώρα ανατιναζόταν ένας πετρελαιαγωγός στη Χομς, την πόλη που σφυροκοπείται αδιάκοπα τις τελευταίες έντεκα ημέρες, όπως έγινε γνωστό από ακτιβιστές.

Άρματα του στρατού και κινητές αντιαεροπορικές συστοιχίες βομβάρδισαν τις γειτονιές Φαράγια, Ολάιλατ, Μπασούρα και αλ-Χαμιντίγια, καθώς οι στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί την περασμένη εβδομάδα σε ένα αεροδρόμιο, έξω από την πόλη, υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα, προχώρησαν μέχρι τα περίχωρά της.

«Οι στρατιώτες επιτέθηκαν το πρωί στη Χάμα και ακούγονται ισχυρές εκρήξεις. Έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες, το Ίντερνετ και δεν λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα» ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την Τρίτη είχε βομβαρδιστεί το νοσοκομείο αλ-Μπάρα, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού, όπου έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις και σε έρευνες σε σπίτια.

Στην πολιορκημένη Χομς, ένας αγωγός πετρελαίου βομβαρδίστηκε από στρατιωτικά αεροπλάνα, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι επρόκειτο για σαμποτάζ με δράστες τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Γύρω στις 6, δύο στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον αγωγό πετρελαίου που βρίσκεται στην περιφέρεια της συνοικίας Μπάμπα Αμρ» είπε ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Χομς, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες. Η αεροπορική επιδρομή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι Επιτροπές, που έχουν αναλάβει να συντονίζουν τις κινητοποιήσεις, ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ορισμένοι κάτοικοι της Μπάμπα Αμρ έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς που προκλήθηκαν από την έκρηξη. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ δείχνουν στήλες πυκνού, μαύρου καπνού που καλύπτει τον ουρανό.