Με τα πρώτα κρύα που έπληξαν την Ευρώπη, όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν πρόσθετο αέριο από τη Ρωσία, σημαντικά πάνω από τις συμβατικές προβλέψεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των πελατών τους.
Η ρωσική Gazprom ανταποκρίθηκε άμεσα στις πρόσθετες αιτήσεις, που έλαβε από τους ευρωπαίους πελάτες της, παρά το πολικό ψύχος που επικρατούσε στην ίδια τη Ρωσία.
Η Gazprom αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου στο μέγιστο δυνατό βαθμό και χρησιμοποίησε τις δικές της υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να αντλήσει αέριο και να το παράσχει με επιτυχία στους πελάτες της.
Το γεγονός αυτό απέδειξε ότι η στάση ορισμένων στην αγορά αερίου που ισχυρίζονται πως οι ευκαιριακές (spot) προμήθειες αερίου θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις μακροχρόνιες συμβάσεις παροχής αερίου είναι αβάσιμες. Υπέρμαχος των μακροχρόνιων συμβάσεων παραμένει η Ρωσία και αυτό διότι οι συμβάσεις αυτές της επιτρέπουν να ενεργεί αρκετά ευέλικτα για να ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο ακόμα και τις αιχμιακές απαιτήσεις των πελατών της.
Αντίθετα, η spot αγορά ήταν απούσα από την αυξημένη αυτή ζήτηση και είναι απούσα από κάθε έκτακτη ζήτηση. Οι αγοραστές δεν μπορούσαν να βρουν αρκετό spot αέριο, αλλά και εάν το έβρισκαν, η τιμή του ήταν απαγορευτική. Είχε ξεπεράσει κατά πολύ την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο και η τιμή του είναι εκ των προτέρων γνωστή, ενώ το spot αέριο μπορεί να βρεθεί σήμερα πιο φτηνό από το ρώσικο, αλλά αύριο, στη δύσκολη στιγμή, δεν υπάρχει. Αυτό καταδεικνύει ότι η αγορά spot δεν λειτουργεί και δεν θα λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέχοντας ασφάλεια τροφοδοσίας.
Η προσωρινή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου απέδειξε ότι η αγορά spot δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα, αλλά αντίθετα είναι μία ψευδαίσθηση.