Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας ζήτησε σήμερα αύξηση μισθών κατά 6,5% στις βιομηχανίες μηχανημάτων και αυτοκινήτων.
Ο Μπέρτολντ Χούμπερ, επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης IG Metall, δήλωσε στην Φρανκφούρτη ότι το «το αίτημά μας είναι εύλογο από οικονομική άποψη και θα εξασφαλίσει ένα δίκαιο μερίδιο στους εργαζόμενους από την οικονομική ανάπτυξη».
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ θεωρεί τα σταθερά κόστη εργασίας ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης της χώρας.
Ο πληθωρισμός στις πωλήσεις της λιανικής το 2011 ήταν 2,3%, αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι οι αυξήσεις του εισοδήματος πολλών Γερμανών έχουν μείνει κάτω από αυτό το επίπεδο.
Η Μέρκελ έχει συστήσει οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του χρέους να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της οικονομικής τους ανταγωνιστικότητας. Η πίεση αυξήθηκε και προς την Ελλάδα τον Ιανουάριο για να μειώσει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Το αίτημα αυτό είναι η πρώτη κίνηση από την οργάνωση, η οποία έχει 2,2 εκατομμύρια μέλη, για να ανανεώσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με την ομοσπονδία των εργοδοτών του τομέα της μεταλλουργίας, Gesamtmetall, για 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται στις βιομηχανίες αυτοκινήτου, ηλεκτρονικών ειδών και μηχανημάτων.
Οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν ίσες αυξήσεις στο προσωπικό, είτε είναι ή όχι μέλη της IG Metall. Η Gesamtmetall απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας και άλλα οικονομικά στοιχεία δικαιολογούν μια αύξηση των αμοιβών που δεν θα υπερβαίνει το 3%.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να διαπραγματευτούν έως τις 2 Μαΐου, ημερομηνία μετά την οποία το IG Metall νόμιμα μπορεί να καλέσει σε απεργία για να ασκήσει πίεση για το αίτημά του.