Ο διευθυντής της βρετανικής εταιρείας σιδηροδρόμων Network Rail, ο οποίος επικρίθηκε όπως και πολλοί τραπεζίτες για το ύψος των απολαβών του εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε πως παραιτείται της είσπραξης του ετήσιου μπόνους του, που ξεπερνά τα 400.000 ευρώ.
Η Network Rail είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των βρετανικών σιδηροδρομικών δικτύων και παρότι υποτίθεται πως αποτελεί ιδιωτική επιχείρηση δέχεται μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος. Η εταιρεία αποτελεί συχνό στόχο επικρίσεων για τις χείριστες υπηρεσίες που προσφέρει.
Σε ανακοίνωσή του, ο γενικός διευθυντής Σερ Ντέιβιντ Χίγκινς εξηγεί πως αποφάσισε να διαθέσει για φέτος το σύνολο της έκτακτης αμοιβής του σε μία φιλανθρωπική οργάνωση. Τόνισε πως η απόφαση ισχύει και για τα άλλα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.
Ο Χίγκινς επρόκειτο να εισπράξει φέτος μπόνους 340.00 λιρών (400.000 ευρώ), δηλ. το 60% των ετήσιων απολαβών από τους μισθούς του. Η απόφαση για την καταβολή του μπόνους στον διευθυντή θα λαμβανόταν στο ΔΣ που είχε προγραμματισθεί την περασμένη Παρασκευή, αλλά στο μεταξύ αναβλήθηκε.
Η κυβέρνηση, που αντιπροσωπεύεται στο ΔΣ της εταιρείας, δήλωσε πως θα ψήφιζε κατά της απονομής του μπόνους, αλλά τόνισε πως δεν έχει τα νομικά μέσα για να επιβάλει την αντίθεσή της.
Η απόφαση του Χίγκινς ακολούθησε το παράδειγμα του γενικού διευθυντή της Royal Bank of Scotland (RBS) Στίβεν Χέστερ, ο οποίος αποφάσισε να μην εισπράξει το γιγάντιο μπόνους του, έπειτα από τους μύδρους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και κυβερνητικών στελεχών, που διαμαρτύρονταν για την πρακτική αυτή του διοικούντα μίας τράπεζας που συντηρείται κατά το 82% του κεφαλαίου της από χρήματα των φορολογουμένων.
Το παράδειγμα της Network Rail είχε χρησιμοποιήσει και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ για να καυτηριάσει την επιχορήγηση τεσσάρων δισ. λιρών που η ιδιωτική αυτή εταιρεία λαμβάνει ετησίως από το κράτος για τη συντήρηση του δικτύου της.
Πολλοί από τους επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το «κλίμα υστερίας» που κυριαρχεί πλέον στην κοινωνία όσον αφορά τις απολαβές των βρετανών διευθυντών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρώην διοικητής της RBS Φρεντ Γκούντγουϊν, του οποίου τα ολέθρια λάθη ανάγκασαν το κράτος να επέμβει για να σώσει την τράπεζα από την χρεοκοπία, είδε να του αφαιρείται ο τίτλος του ιππότη στις αρχές του μηνός, μέτρο ιδιαίτερα σπάνιο.