Ήταν Πρωτοχρονιά του 1853 όταν μια ομάδα επιστημόνων, επιχειρηματιών και παραγόντων του Τύπου κάθισαν να φάνε μέσα σε έναν ιγκουανόδοντα.

Όχι πραγματικό, αλλά αντίγραφο, σε πραγματικές πάντως διαστάσεις. Ήταν μια από τις πρώτες ανασυγκροτήσεις δεινοσαύρου της Ιστορίας και το δείπνο παρατέθηκε στο πλαίσιο της προώθησης του γεγονότος.

Μόνο που κανείς δεν μπορούσε να περιμένει τον κοινωνικό αντίκτυπό του, την τρέλα της ανθρωπότητας δηλαδή με τους δεινοσαύρους! Μια τρέλα που είχε μόλις απασφαλιστεί.

Μέχρι να δοθεί το δείπνο, οι επιστήμονες μελετούσαν απολιθώματα δεινοσαύρων για καιρό, αν και κανείς δεν έμοιαζε να ενδιαφέρεται για τις μεγάλες σαύρες του παρελθόντος πέρα από τη μικρή παλαιοντολογική κοινότητα. Ακόμα και η λέξη «δεινόσαυρος» ήταν καινούρια, καθώς είχε εφευρεθεί το 1842 από κάποιον που θα πήγαινε επίσης στο συγκεκριμένο δείπνο.

iifggynanndooodn1

Ο παλαιοντολόγος Richard Owen ήταν πρωτοπόρος στον κλάδο και το τιμώμενο πρόσωπο του γεγονότος. Παρά το γεγονός ότι ήταν γιατρός, περνούσε τον καιρό του μελετώντας απολιθώματα. Και ήταν αυτός που συμβούλευσε τον καλλιτέχνη Benjamin Waterhouse Hawkins να σχεδιάσει 33 μοντέλα δεινοσαύρου από τσιμέντο, στα οποία περιλαμβανόταν και ένας ιγκουανόδοντας.

Η παραγγελία ήταν της Crystal Palace Company, ώστε να συνοδεύσει τα εγκαίνια της Crystal Palace, μιας τεράστιας γυάλινης και χαλύβδινης κατασκευής του Λονδίνου που λειτουργούσε ως εκθεσιακός χώρος. Το βρετανικό κοινό είχε δει μεν αναπαραστάσεις δεινοσαύρου, αλλά ποτέ μοντέλα σε πραγματικό μέγεθος.

Το δείπνο μέσα στον δεινόσαυρο παρέθεσε ο ίδιος ο Waterhouse Hawkins, για να προωθήσει τη δουλειά του. Ο ιγκουανόδοντάς του είχε ύψος 10 μέτρων και ήταν τόσο μεγάλος που μπορούσε να χωρέσει όλη την παρέα των συνδαιτημόνων στο εσωτερικό του. Κάποια σχέδια του δείπνου δημοσιεύτηκαν καμιά βδομάδα αργότερα από την «Illustrated London News» και πυροδότησαν ένα πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για τις σαύρες της Ιουρασικής Περιόδου.

iifggynanndooodn2

Στα επόμενα πενήντα χρόνια, τουλάχιστον 1 εκατ. κόσμου πήγαιναν ετησίως να χαζέψουν από κοντά τους τεράστιους δεινοσαύρους, κάνοντας την παλαιοντολογία όσο πιο δημοφιλή έπαιρνε…