Την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού.
Μεταξύ των νεκρών από την προσάραξη του πλοίου στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Τζίλιο είναι και έξι Γάλλοι ενώ η εισαγγελία ζήτησε από το ναυτικό της χωροφυλακής να πάρει καταθέσεις από τους γάλλους επιβάτες του πλοίου που διεσώθησαν.
«Η ακτοφυλακή θα ζητήσει από όλους τους γάλλους επιβάτες να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για να εξακριβώσει τις συνθήκες του ναυαγίου, τις συνθήκες εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου και διάσωσης των επιβατών και για να εκτιμήσει τις προσωπικές τους ζημιές και τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχε σ΄αυτούς το ναυάγιο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Παρισιού.
Από τους 462 Γάλλους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις, αλλά τα πτώματα των δυο εξ αυτών δεν έχουν βρεθεί. Η εισαγγελία του Παρισιού έχει αναλάβει να συγκεντρώσει όλες τις αγωγές των θυμάτων που έχουν κατατεθεί στη Γαλλία. Δεν είναι γνωστό πόσες αγωγές έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής.
Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος όπως υποστηρίζει, πλησίασε κοντά στο νησί Τζίλιο για να χαιρετήσει τους κατοίκους του νησιού, κατηγορείται για φόνους αξ αμελείας και για την εγκατάλειψη του πλοίου πριν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Εν τω μεταξύ, η νεαρή και μυστηριώδης Μολδαβή που στις συνεντεύξεις της υπερασπιζόταν τον Σκετίνο μετά το ναυάγιο, δήλωσε «ερωτευμένη» μαζί του σε κατάθεσή της στην ιταλική δικαιοσύνη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων.
«Ναι, είναι αλήθεια, είμαι ερωτευμένη με τον καπετάνιο Σκετίνο», παραδέχθηκε η 25χρονη Ντομνίκα Τσεμοράν, χορεύτρια, καταθέτοντας χθες στην εισαγγελία του Γκροσέτο που έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση αυτή. Η νεαρή γυναίκα που έχει διπλή μολδαβική και ρουμανική υπηκοότητα, παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στη γέφυρα με τον καπετάνιο τη στιγμή της προσάραξης του κρουαζιερόπλοιου, ανασκευάζοντας προηγούμενη κατάθεσή της, σύμφωνα με τις οποία, τη στιγμή του δυστυχήματος δειπνούσε με φίλους. Η νέα αυτή κατάθεση της Τσεμορτάν έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Σκετίνο ότι τη στιγμή της πρόσκρουσης κανένας ξένος δε βρισκόταν στη γέφυρα.