Ο ιδρυτής της πρώτης μονάδας που συγκροτήθηκε από λιποτάκτες των συριακών ενόπλων δυνάμεων, ο αξιωματικός Χουσέιν Χαρμούς, εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Συριακός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένα απόσπασμα των μυστικών υπηρεσιών της αεροπορίας εκτέλεσε την περασμένη εβδομάδα απόφαση σε βάρος του αξιωματικού Χουσέιν Χαρμούς που όριζε το θάνατό του», ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση από τη Λευκωσία, ενώ «η ταξιαρχία των ελεύθερων αξιωματικών», που συγκροτήθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Χαρμούς, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ θα μεταβεί αύριο στη Νέα Υόρκη, σε μια προσπάθεια να προωθήσει μέσω του ειρηνευτικού σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

«Ο υπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη αύριο για να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει μια απόφαση για τη Συρία ώστε να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας όλες τις ευθύνες του για την επιδείνωση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό.

Ο Ζιπέ θα συμμετάσχει σε υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία Αράβων υπουργών και υπουργών των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο Βαλερό διευκρινίζοντας ότι το συμβούλιο αναμένεται να συμβάλει στην υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης για τη Συρία.