Παρά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας, μετά την κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών για αντιμετώπιση των πυκνών χιονοπτώσεων, ο κόκκινος συναγερμός στους δρόμους της Βουλγαρίας παραμένει.

Σε ισχύ παραμένει και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα για φορτηγά αυτοκίνητα με βάρος που υπερβαίνει τους δέκα τόνους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας, Λιλιάνα Παβλόβα.

Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις νταλίκες, που κάνουν δρομολόγια τράνζιτ προς την Ευρώπη, θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση στη Ρουμανία, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το σκληρό χειμώνα.

Σύμφωνα με την Πάβλοβα δεν υπάρχουν πια απροσπέλαστοι δρόμοι, με εξαίρεση μερικά τμήματα του οδικού δικτύου στο βορειοανατολικό μέρος, όπου χιονίζει αδιάκοπα και οι ισχυροί άνεμοι καλύπτουν συνεχώς τους δρόμους με χιονοστιβάδες.

Η αρμόδια υπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τους οδηγούς να ταξιδεύσουν σήμερα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος, με γεμάτα ντεπόζιτα βενζίνης, επαρκή ποσότητα τροφής και νερού, με κινητά τηλέφωνα με φορτισμένη μπαταρία και οπωσδήποτε με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η δημόσια Αρχή που έχει αρμοδιότητα να συντηρεί και να καθαρίζει τους δρόμους από το χιόνι κατάφερε να αντιδράσει εγκαίρως στις πολυάριθμες περιπτώσεις αποκλεισμού ΙΧ, φορτηγών και λεωφορείων από τις χιονοθύελλες σε πολλά μέρη της Βουλγαρίας το περασμένο 24ωρο, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και άλλες υπηρεσίες, διευκρίνισε η Βουλγάρα αξιωματούχος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν σήμερα μόνον η περιφέρεια Σμόλιαν στο κεντρικό μέρος της βουλγαρικής Ροδόπης και δύο μικροί ορεινοί δήμοι.