Σε νέα προειδοποίηση ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτύχουν εάν το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή δεν προχωρήσει σε επανέναρξή τους έως τις 26 Ιανουαρίου προχώρησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Σε συνέντευξή του σε παλαιστινιακό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι «εάν το Κουαρτέτο δεν μπορέσει να οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έως τις 26 Ιανουαρίου, σημαίνει πως θα έχει αποτύχει και τότε η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναθεωρήσει τις θέσεις της και θα ενεργήσει ανάλογα».

Να σημειωθεί πως η 26η Ιανουαρίου είναι το χρονικό όριο, που έχει θέσει το Κουαρτέτο στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το θέμα του εδαφικού και της ασφάλειας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, έως σήμερα το Κουαρτέτο, που απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν έχει καταφέρει να πείσει τις δύο πλευρές να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνει το δίκτυο France 24.

To Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι ζητούν το «πάγωμα» της επέκτασης των εποικισμών ως βασικό όρο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αποτυχία επανέναρξης των συνομιλιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τρίτη Ιντιφάντα.