Ο Λευκός Οίκος απέκλεισε σήμερα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βενεζουέλας, δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε μιλώντας για μια πιθανή «στρατιωτική επιλογή».
«Εξετάζουμε πάντα μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Κάθε απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή και δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική δράση στο εγγύς μέλλον» είπε ο στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ, ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Καράκας έχουν ως στόχο να περιορίσουν την πρόσβαση του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων. «Καλούμε εκείνους που ανήκουν στο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, να πάρουν αποστάσεις από τη βία και τη δικτατορία» είπε ο Μνούτσιν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Συμπλήρωσε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν ως στόχο την «αλλαγή της ηγεσίας» στη Βενεζουέλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «τη χειρότερη επίθεση» εναντίον του λαού της χώρας και διερωτήθηκε αν στόχος των ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν μια «ανθρωπιστική κρίση».
«Είναι η χειρότερη επίθεση (…) και δεν το καταλαβαίνουμε» είπε ο Αρεάσα μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Η Βενεζουέλα «είναι δημοκρατία» και «θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι «απειλές» και οι «υποτιθέμενες κυρώσεις» από τις ΗΠΑ ισοδυναμούν με «απολίτιστη πολιτική».
«Ίσως οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας. Τι θέλουν; Να λιμοκτονήσει ο λαός της Βενεζουέλας; Τι προσπαθούν να κάνουν; (…) Τον 21ο αιώνα όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο, με τη διπλωματία και όχι με απειλές πολέμου» ή «με οικονομικές κυρώσεις», είπε ο Βενεζουελάνος υπουργός.
Όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τις νέες οικονομικές κυρώσεις, ο Αρεάσα απάντησε καταφατικά.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Μαδούρο δεν θα μετάσχει τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ γιατί είναι πολύ απασχολημένος με την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.