Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στο λαό της Βόρειας Κορέας μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα στείλει κανένα επίσημο εκπρόσωπο στην κηδεία του στις 28 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο δόθηκε άδεια στις οικογένειες του πρώην προέδρου Κιμ Ντάε-Γιουνγκ και του πρώην επικεφαλής της Hyundai Τσουνγκ Μονγκ-Χουν να μεταβούν στη Βόρεια Κορέα.

Ο Νοτιοκορεάτης πρώην πρόεδρος και ο Κιμ Γιονγκ-ιλ είχαν το 2000 την πρώτη σύνοδο Νότιας και Βόρειας Κορέας και ο Νοτιοκορεατικός όμιλος Hyundai ήταν πρωτοπόρος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Επανένωσης Γου Βου-ικ εξέφρασε την ελπίδα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η σταθερότητα στη Βόρεια Κορέα «ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ευημερία της Κορεατικής Χερσονήσου».

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως ο υπουργός Εξωτερικών της είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, αμέσως μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Ο Λιου Γουεϊμίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε πως οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν για τη σημασία να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Λιου δήλωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για τον αν ο διάδοχος του Κιμ θα γίνει δεκτός στην Κίνα, αλλά λίγο αργότερα πρόσθεσε πως «η Κίνα και η Βόρεια Κορέα αντάλλασσαν πάντα υψηλού επιπέδου επισκέψεις και πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφτεί την Κίνα σε μια χρονική στιγμή κατάλληλη και για τις δύο χώρες».

Στο μεταξύ, σήμερα για πρώτη φορά η βορειοκορεατική τηλεόραση πρόβαλε εικόνες της σορού του Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Δίπλα στο γυάλινο φέρετρο στεκόταν ο γιος και διάδοχός του Κιμ Γιονγκ-ουν και πολλοί αξιωματούχοι του καθεστώτος.

Η σορός του Κιμ Γιονγκ-ιλ έχει τοποθετηθεί στο μαυσωλείο Κουμσουσάν της Πιονγκγιάνγκ, όπου έχει ταφεί και ο πατέρας του, ιδρυτής της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1994.