Το διάταγμα με το οποίο χορηγεί αμνηστία σε 3.600 αντάρτες της οργάνωσης FARC υπέγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά τη συμφωνία ειρήνης στην οποία κατέληξαν οι αντάρτες με την κυβέρνηση της χώρας.
Είναι το τρίτο και τελευταίο τέτοιο διάταγμα που υπογράφει ο πρόεδρος της χώρας.
Συνολικά περισσότεροι από 7.000 μαχητές είτε έλαβαν αμνηστία είτε αφέθηκαν ελεύθερη από τις φυλακές στις οποίες κρατούνταν, στο πλαίσιο στης επιχείρησης επανένταξής τους στην κολομβιανή κοινωνία.
Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζει το BBC, οι FARC ολοκλήρωσαν τον αφοπλισμό τους. Οι αντάρτες παρέδωσαν τα 7.000 εγγεγραμμένα όπλα τους στην αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.
Χθες τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν νέα αποστολή στη χώρα, η οποία, από τον Σεπτέμβριο, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης.
Η συμφωνία αυτή έβαλε τέλος σε μισό αιώνα συγκρούσεων. Οι FARC συγκροτήθηκαν το 1964, με σκοπό να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των χωρικών που δεν κατείχαν καθόλου γη. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση άρχισαν το 2012 και κράτησαν τέσσερα χρόνια.
Η τελική συμφωνία πέρασε από σαράντα κύματα και απορρίφθηκε από τον λαό της Κολομβίας, στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε. Η αναθεωρημένη εκδοχή της ωστόσο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και έγινε νόμος του κράτους.
Η οργάνωση FARC συμφώνησε να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα και να γίνει πολιτικό κόμμα. Σημείο- κλειδί της συμφωνίας ήταν η επανένταξη των ανταρτών στην κοινωνία και τη ζωή και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να χορηγηθεί αμνηστία σε όλους τους αντάρτες που δεν είχαν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.