Έκκληση να δοθεί περισσότερη βοήθεια για να τερματιστεί το ξέσπασμα της χολέρας στην Υεμένη, απηύθυνε ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη χώρα, Νέβιο Ζαγκάρια, ο οποίος τόνισε ότι η επιδημία της ασθένειας έχει φέρει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.500 ανθρώπων.
Η Υεμένη έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές στη νέα φάση του πολέμου, που διαρκεί 27 μήνες και στην οποία αναμετρώνται μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με την οργάνωση των ανταρτών Χούθι, που θεωρείται προσκείμενη στο Ιράν. Αυτή η εμπόλεμη κατάσταση ευνοεί την εξάπλωση της χολέρας.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με αντιπροσώπους του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ζαγκάρια σημείωσε ότι ως την 30ή Ιουνίου καταγράφηκαν περίπου 246.000 ύποπτα κρούσματα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών Υγείας της Υεμένης έχει διαλυθεί και οι εργαζόμενοι του τομέα δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πάνω από έξι μήνες, ο ΠΟΥ προσφέρει χρηματικά «κίνητρα» σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και καθαριστές για να επανδρώσουν ένα δίκτυο για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας.
Με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία συνεισφέρει χρηματοδότηση, ο ΠΟΥ στήνει κέντρα θεραπείας 50-60 κλινών, το καθένα από τα οποία λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως με προσωπικό περίπου 14 ιατρών και νοσηλευτών. Ο στόχος είναι οι κλίνες στα κέντρα αυτά να φθάσουν τις 5.000 συνολικά σε αυτή τη φάση.