Αν και παρέμεινε σιωπηλός για σχεδόν έναν χρόνο, σχετικά με το θέμα, τελικά ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, καταδίκασε τελικά τα λιντσαρίσματα μουσουλμάνων και μελών άλλων μειονοτήτων που διαπράττονται στη χώρα του, στο όνομα της προστασίας της αγελάδας, η οποία θεωρείται ιερή στον ινδουισμό.

«Το να σκοτώνεις ανθρώπους στο όνομα της λατρείας της αγελάδας δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης στη διάρκεια ομιλίας του στο Αχμενταμπάντ, στο κρατίδιο Γκουζαράτ (δυτική Ινδία), απ’ όπου κατάγεται και το οποίο διοικούσε για καιρό.

Η Ινδία του 1,25 δισεκατομμυρίου κατοίκων ζει εδώ και δύο χρόνια στον ρυθμό τακτικών λιντσαρισμάτων μουσουλμάνων και μερικές φορές μελών της κοινότητας των νταλίτ -οι παρίες- που διαπράττονται από αυτόκλητες πολιτοφυλακές προστασίας των αγελάδων. Τουλάχιστον δέκα μουσουλμάνοι λιντσαρίστηκαν ή σκοτώθηκαν δημόσια από τον Απρίλιο στην Ινδία.

Ο Μόντι δεν είχε τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι στην καλύτερη περίπτωση κλείνει τα μάτια και βλέπουν σ’ αυτές τις βιαιότητες έναν τρόπο με τον οποίο η ινδουιστική πλειοψηφία επιβάλλει τον νόμο της στις μειονότητες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα σ’ αυτήν τη χώρα να παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Η βία ουδέποτε ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέσο επίλυσης έστω και του παραμικρού προβλήματος», δήλωσε ο Μόντι.

Η δήλωση αυτή γίνεται μερικές ημέρες έπειτα από έναν νέο φόνο μουσουλμάνου, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανάσιμα μέσα σ’ ένα τρένο που είχε ξεκινήσει από το Νέο Δελχί.

17150313839646

Ο Τζουναΐντ Καν, 15 ετών, και οι συνταξιδιώτες του είχαν κατηγορηθεί από τους ανθρώπους που τους επιτέθηκαν ότι μετέφεραν αγελαδινό κρέας, η κατανάλωση του οποίου θεωρείται βλασφημία από πολλούς ινδουιστές.

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες για την επίθεση αυτή, ενώ ο κύριος ύποπτος ταυτοποιήθηκε, αλλά εξακολουθεί να διαφεύγει.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα λιντσαρίσματα αυτά σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ινδίας με το σύνθημα «Όχι στο όνομά μου». Οργανώσεις υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλαν μια κουλτούρα «ατιμωρησίας» έναντι των υπευθύνων για τα εγκλήματα αυτά και κάλεσαν την εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση να παρέμβει.