Την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ που κατηγορείται πως εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς απαιτούν χιλιάδες Βραζιλιάνοι, που συγκεντρώνονται από το πρωί στην Μπραζίλια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να διαδηλώσουν.
Το πρωί οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι είχαν φτάσει στην πρωτεύουσα περίπου 200 λεωφορεία που μετέφεραν 5.000 ανθρώπους. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι στη διαδήλωση θα συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι, όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να αποδειχθεί σημαντικά υψηλότερος.
Γύρω από το στάδιο Μάνε Γκαρίντσα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες διαδηλωτές φορώντας κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Ούτε ένα δικαίωμα λιγότερο». Στόχος τους είναι να κάνουν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.
Η Φραντσίσκα Γκόμες, μια 59χρονη θυρωρός από το Σάο Πάουλο, μαζί με τρεις συναδέλφους της μετέφεραν ένα ψεύτικο, χαρτονένιο φέρετρο, στολισμένο με λευκούς σταυρούς και τη φωτογραφία του προέδρου. «Αναπαύσου εν ειρήνη Τέμερ», έγραφε η επιγραφή.
«Αυτό είναι το τέλος της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών» είπε η Γκόμες αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο ο 76χρονος πρόεδρος ανήλθε στην εξουσία το 2016, μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι φωνές υπέρ της παραίτησης του Τέμερ πολλαπλασιάζονται από την περασμένη εβδομάδα, όταν είδε το φως της δημοσιότητας μια ηχογραφημένη συνομιλία του με έναν επιχειρηματία στον οποίο φέρεται να δίνει το «πράσινο φως» για να δωροδοκηθεί ένας μάρτυρας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει οικειοθελώς το αξίωμά του, μολονότι έχει διαταχθεί έρευνα σε βάρος του από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Στούς δρόμους ο στρατός
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτών στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για την προστασία δημόσιων κτιρίων, καθώς συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται από το πρωί εναντίον του προέδρου Μισέλ Τέμερ.
«Αυτήν την στιγμή ομοσπονδιακά στρατεύματα βρίσκονται εδώ, στο παλάτι Ιταμαράτι (όπου βρίσκεται η έδρα του υπουργείου Εξωτερικών) και στρατιώτες καταφθάνουν για να διασφαλίσουν την προστασία κυβερνητικών κτιρίων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Ραούλ Γιούνγκμαν.