Ο υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να αναδειχθεί επικεφαλής του κράτους εάν του ζητηθεί να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα στην διακυβέρνηση από πολιτικούς, ανακοίνωσε η εκστρατεία του χθες.

Ο ΕλΜπαραντέι προσφέρθηκε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στον Καμάλ Γκανζούρι, βετεράνο πολιτικό που διορίστηκε την Παρασκευή από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων να ηγηθεί μιας νέας προσωρινής κυβέρνησης έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων και βίας η οποία στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισάμ Σαράφ παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι συγκρούσεις επεκτείνονταν.

Χθες χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά, αυτή τη φορά εναντίον του διορισμού του 78χρονου Γκανζούρι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός την δεκαετία του 1990 υπό τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στο κεντρικό Κάιρο.

Η ανακοίνωση του ΕλΜπαραντέι εντείνει την πίεση στο στρατό να αποσύρει τον υποψήφιό του για την ηγεσία της κυβέρνησης και να δώσει μεγαλύτερη εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Ο ΕλΜπαραντέι τυγχάνει σεβασμού αλλά πολλοί στην Αίγυπτο θεωρούν ότι δεν έχει επαφή με την εγχώρια πραγματικότητα αφού πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και της καριέρας του στο εξωτερικό–ιδίως όταν υπηρέτησε ως επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.