Απειλή σε βάρος της κυριαρχίας της Λιβύης βλέπει ο πρώην υπουργός Πετρελαίου και Οικονομικών της χώρας Αλί Ταρχούνι.
«Βλέπω μια απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης», είπε, «βλέπω μια απειλή εναντίον της ευημερίας του λιβυκού λαού».
«Ήρθε η ώρα να μιλήσω ειλικρινά…Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των απλών πολιτών», πρόσθεσε.
«Οι φωνές που ακούγονται σήμερα είναι αυτές μιας ελίτ, οι φωνές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, το οποίο δεν έχει εκλεγεί και άλλες φωνές που υποστηρίζονται με χρήματα, όπλα ή από τα μέσα ενημέρωσης» τόνισε, κάνοντας έμμεση αναφορά στο Κατάρ, το οποίο παρείχε επιμελητειακή και οικονομική βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη αλλά σήμερα κατηγορείται από πολλούς ότι στηρίζει το ισλαμιστικό ρεύμα.
«Υπήρξαν χώρες που στάθηκαν στο πλευρό μας και όλες αυτές οι χώρες έχουν συμφέροντα και ορισμένες αρχίζουν να πιστεύουν ότι ασκούν επιρροή, κάτι που είναι λάθος», επισήμανε ο Ταρχούνι εκτιμώντας πως «το 90% των Λίβυων είναι μετριοπαθείς».
Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως αρνήθηκε να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της χώρας. «Εύχομαι επιτυχία στον πρωθυπουργό και στην ομάδα του. Γνωρίζω πως θα αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ταρχούνι προειδοποίησε πως «το σύστημα του πρώην καθεστώτος, στο σύνολό του, είναι άθικτο και όλα τα στοιχεία του Καντάφι αποτελούν ακόμα μέρος του συστήματος αυτού».
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελ Ραχίμ αλ Κιντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία του παραδέχτηκε πως μέλη του παλιού καθεστώτος παραμένουν στους κρατικούς θεσμούς. «Στοιχεία του πρώην καθεστώτος βρίσκονται στα όργανα και στους θεσμούς του κράτους και θέλουμε να απομακρύνουμε αυτά τα στοιχεία για να βάλουμε στη θέση τους, παντού στη Λιβύη, άντρες και γυναίκες πατριώτες», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.