Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βουλγαρίας να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία απαγορεύει σε διπλωμάτες, που έχουν συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ζίβκοφ, να αναλαμβάνουν υπεύθυνα αξιώματα στο διπλωματικό σώμα, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του βουλγαρικού Τύπου.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ, με πρωτοβουλία του οποίου το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, πρόσφατα, να ανακαλέσει όλους τους Βούλγαρους πρεσβευτές, για τους οποίους η αρμόδια επιτροπή, που ερευνά τους φακέλους της Κρατικής Ασφάλειας, έχει διαπιστώσει πως είχαν συνεργαστεί με τη μυστική αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος, πριν από 22 χρόνια.
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με κάνει να λυπάμαι, που αυτό το σημαντικό όργανο στάθηκε εμπόδιο στην πορεία της κάθαρσης της εικόνας της Βουλγαρίας», αναφέρεται στη δήλωση του Βούλγαρου υπουργού για το θέμα.
Στα σημερινά δημοσιεύματα υπενθυμίζεται, ότι το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κεντρώο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» κατέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά την πρόσφατη έγκριση των σχετικών τροπολογιών στο Νόμο περί της διπλωματικής υπηρεσίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, στις οποίες άσκησε βέτο ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Ο βουλγαρικός Τύπος αναφέρεται, επίσης, στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τη μνεία εκείνη του νόμου, που αναφέρεται στο «δικαίωμα του υπουργού Εξωτερικών να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της χώρας».
Το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι η χάραξη και η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας είναι αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και του προέδρου της χώρας, υπενθύμισε το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Από την πλευρά του, ο κ. Μλαντένοφ εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία«εκκαθάρισης» της διπλωματικής υπηρεσίας, ενώ ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ δήλωσε στα ΜΜΕ ότι θα υπογράψει το διάταγμα για την απόσυρση των επίμαχων πρεσβευτών, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.