Η Κροατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013 ακόμη κι αν δεν έχει εκπληρώσει έως τότε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ένωσης στη χώρα Πολ Βαντόρεν.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιτηρεί προσεκτικά πώς το Ζάγκρεμπ υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, πώς μάχεται κατά της διαφθοράς και πώς αναδιαρθρώνει τους τομείς των ναυπηγείων, αλλά δεν θα υπάρξουν μηχανισμοί πειθαρχίας για τις δεσμεύσεις που δεν θα εκπληρωθούν, τόνισε.

«Η ημερομηνία 1 Ιουλίου 2013 αναγράφεται στη συνθήκη προσχώρησης χωρίς όρους» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι από τώρα έως την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποστείλει μόνο «προειδοποιητικές επιστολές» στις κροατικές αρχές.

«Ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί, επειδή στις χώρες-μέλη αυτό δεν θα δημιουργήσει θετική εικόνα για την Κροατία. Δεν πρέπει να υποτιμάται η ψυχολογική επίδραση των προειδοποιητικών επιστολών», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι αναμένει η Κροατία να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την αναδιάρθρωση ναυπηγείων με οικονομικά προβλήματα και ότι θα υπογράψει τις συμφωνίες για την ιδιωτικοποίησή τους, πριν από την ένταξη στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε, Πέτερ Στάνο ανέφερε ότι η Κροατία έκλεισε το κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ανταγωνιστικότητα της αγοράς, επειδή δεσμεύθηκε για αναδιοργάνωση των ναυπηγείων.