Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον δεκαεπτά ανθρώπους στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Ιντλίμπ, όπου σημειώνονται καθημερινά διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είπαν ακτιβιστές που εδρεύουν στη Βηρυτό και οργανώσεις των αντικαθεστωτικών.
«Έξι θύματα, ανάμεσά στους τέσσερα παιδιά» 10, 11, 13 και 15 ετών, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «σκοτώθηκαν όταν συριακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στο χωριό Χούλα στην Χομς αναζητώντας στελέχη της αντιπολίτευσης», όπως είπε ο Όμαρ Ιντλίμπι, σύρος ακτιβιστής.
Πρόσθεσε ότι άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν όταν άνδρες των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον ανθρώπων στην επαρχία Χάμα. Στην Ταλμπισέχ, 15 χλμ. βόρεια της Χομς, σκοτώθηκε ένας πολίτης, ενώ στην Ιντλίμπ, 320 χλμ. βορειοδυτικά της Δαμασκού, τρία αδέλφια σκοτώθηκαν ενώ κινούταν με αυτοκίνητα από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με ακτιβιστές ήταν αποστάτες του στρατού.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA αναγνώρισε ότι ο στρατός προέβη σε επιχειρήσεις αλλά μετέδωσε ότι οι μονάδες του «κατεδίωκε τρομοκρατικές συμμορίες».
Στο μεταξύ ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζα’αφάρι επέκρινε με δριμύτητα ένα σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο χαρακτήρισε “κήρυξη πολέμου” στην Δαμασκό.
Ο Τζα’αφάρι αναφερόταν στο σχέδιο που κατέθεσε η Γερμανία και έχει καταρτιστεί από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία και συνυποστηρίζουν πέντε αραβικά κράτη ανάμεσα στα συνολικά 61.
Το σχέδιο προτάθηκε «στο πλαίσιο της κήρυξης πολιτικού, μιντιακού και διπλωματικού πολέμου στη χώρα μου», είπε ο Τζα’αφάρι στη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. «Είναι μια κήρυξη πολέμου η οποία έχει στόχο να πλήξει την ανεξαρτησία της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων και να μας αποτρέψει από το να προχωρήσουμε στην εθνική πολιτική μας ατζέντα».
Ο Τζα’αφάρι δήλωσε ότι οι πέντε χώρες του αραβικού κόσμου που συμφωνούν με την απόφαση -Μπαχρέιν, Ιορδανία, Μαρόκο, Κατάρ και Σαουδική Αραβία- συμπεριφέρονται ως «λακέδες» της Δύσης. Και η Τουρκία, ως πρόσφατα σύμμαχος της Δαμασκού, τάσσεται υπέρ του σχεδίου απόφασης, που αν εγκριθεί από την επιτροπή θα παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση.
Κατηγόρησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις ότι παρέχουν όπλα και κεφάλαια στην αντιπολίτευση για να επιτίθενται στις κυβερνητικές δυνάμεις.