Oτι η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι θα διαρκέσει μέχρι το 2013 δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere Della Sera» ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Tονίζει χαρακτηριστικά, ότι «ο Μόντι πρέπει να φτάσει μέχρι το 2013. Τα μέτρα που πρέπει να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο δεν είναι λίγα, και με τους ισχύοντες κανόνες και χρονικά περιθώρια, απαιτούν ένα κάποιο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να λήξει κανονικά η πενταετής νομοθετική περίοδος και μετά θα ζητήσουμε από τους ψηφοφόρους να εκφρασθούν».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προειδοποιεί, όμως, παράλληλα, ότι «ο νέος πρωθυπουργός, δεν θα πρέπει να λάβει μέτρα που να έρχονται σε αντίθεση με τα κόμματα που τον στηρίζουν, όπως την έκτακτη φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας».
Yπογραμμίζει, επίσης, ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα νέο μέτρο, που αφορά στην αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων ευθυγραμμίζοντας την με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Μπερλουσκόνι, επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και ότι ο νέος επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης, θα επιλεγεί με την απευθείας συμμετοχή των πολιτών, εγγεγραμμένων στο κόμμα «Λαός της Ελευθερίας».
Αποσαφηνίζει επίσης ότι έχει ζητήσει από τον Μάριο Μόντι και τους υπουργούς του να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και ότι οι απευθείας ενδιαφερόμενοι του απάντησαν ότι δέχονται τον συγκεκριμένο όρο.
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, συμπληρώνει ότι η Ευρώπη δεν του ζήτησε να παραιτηθεί, αλλά η κρίση που ζούμε, είναι η σοβαρότερη, από την εποχή του 1929.
Και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ολοκληρώνει: «ο μόνος τρόπος για να ξεπερασθούν τα εφιαλτικά σενάρια, ήταν η συνεργασία πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Λόγω της κρίσης, σήμερα στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ούτε ένας αρχηγός κυβέρνησης που να εξασφαλίζει την θετική κρίση των πολιτών. Τα επόμενα χρόνια, η μεγάλη πρόκληση που θα απασχολήσει τους πολιτικούς ηγέτες, στην Ιταλία και όχι μόνο, θα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους εκλεγμένους πολιτικούς και η δημιουργία μιας μεγάλης περιόδου με κύριο γνώμονα το αίσθημα ευθύνης».