Σοκαρισμένος με τα όσα έχουν ειπωθεί από την Τουρκία για την Ολλανδία και τη Γερμανία δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ποτέ δεν θα δεχθώ τη σύγκριση μεταξύ των Ναζί και των σημερινών κυβερνήσεων, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένειά του από τους Ναζί όταν κατέλαβαν τον Λουξεμβούργο.
«Είναι απαράδεκτο να συγκρίνεται εκείνη η εποχή με τη σημερινή. Όποιος το επιχειρεί, απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ. Δεν έχει προσχωρήσει η ΕΕ στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9-10 Μαρτίου, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε την «έντονη συζήτηση» που έγινε για τα δυτικά Βαλκάνια.
«Θα ήθελα να πω, εξ ονόματος της Επιτροπής και για λογαριασμό της Ύπατης Εκπροσώπου, ότι θέλουμε να προσφέρουμε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μια αδιαμφισβήτητη ευρωπαϊκή προοπτική» δήλωσε και πρόσθεσε : «Όταν στην αρχή της θητείας μας είχα δηλώσει ότι δεν θα υπήρχαν νέες εντάξεις πριν από το 2019, προκλήθηκε μεγάλη σύγχυση στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για την πιο περίπλοκη περιοχή της Ευρώπης και γι’ αυτό στις σχέσεις μας μαζί τους θα πρέπει να δώσουμε όλη την απαιτούμενη φροντίδα.
Τα συμπεράσματα που υιοθετήσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλούν ξεκάθαρα για τις φιλοδοξίες και προθέσεις μας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Συνεχίζουμε επομένως τις ενταξιακές μας συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις Βαλκανικές χώρες», υπογράμμισε.
Σε ό, τι αφορά στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε με ικανοποίηση το ότι «μειώνεται η ανεργία, αυξάνει η ανάπτυξη και η απασχόληση χάρις σε μια αξιοσημείωτη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Παρ΄όλα αυτά δεν θα πρέπει να γελιόμαστε» δήλωσε: «Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την οικονομική κρίση. Η κοινωνική κρίση συνεχίζεται και είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όλη την απαραίτητη προσοχή στα ερωτήματα που περιστρέφονται γύρω από τα κοινωνικό-οικονομικά θέματα», υποστήριξε.
«Σαν Κομισιόν, θέλω να είμαστε έτοιμοι για τον Απρίλιο, ώστε να υιοθετήσουμε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πυλώνα. Η κοινωνική Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να περιμένει, θα πρέπει να την ανοικοδομήσουμε τώρα και όχι το 2025», κατέληξε ο πρόεδρος Γιούνκερ.