Άρχισε χθες η πολύαναμενόμενη δίκη οκτώ μελών μιας μικρής 0ργάνωσης της γερμανικής άκρας δεξιάς, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική», για μια σειρά επιθέσεων οι οποίες διαπράχθηκαν το 2015 εναντίον προσφύγων και πολιτικών της αντιπάλων στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ –τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία– όπου η ξενοφοβία έχει μετατραπεί σε γάγγραινα.

Επτά άνδρες, 19 ως 39 ετών, και μια γυναίκα, 28, είναι οι κατηγορούμενοι στη δίκη αυτή στη Δρέσδη, που θα διαρκέσει περίπου 60 μέρες με την ετυμηγορία να μην αναμένεται να απαγγελθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Τους βαρύνουν οι κατηγορίες της «σύστασης τρομοκρατικής οργάνωσης», της «απόπειρας ανθρωποκτονίας» και της πρόκλησης «σωματικών βλαβών», μεταξύ άλλων.

neonazi1

Με βάση το κατηγορητήριο, το οποίο αναγνώστηκε το πρωί, τους αποδίδονται πέντε επιθέσεις με εκρηκτικά που διαπράχθηκαν μεταξύ του Ιουλίου και του Νοεμβρίου του 2015 στο Φράιταλ, κοντά στη Δρέσδη, με στόχο εστίες φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και στόχους της τοπικής αριστεράς. Στις επιθέσεις τους τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.

Με αυτές τις επιθέσεις τα μέλη της οργάνωσης «επεδίωκαν να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου», τόνισε ο εισαγγελέας Γερν Χάουσιλντ.

Σκοπός ήταν «να εκφοβιστούν όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις», αλλά και «να εξωθηθούν οι ξένοι να εγκαταλείψουν την περιοχή», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, τονίζοντας πως σε τουλάχιστον μία από τις επιθέσεις αυτές, υπήρχε πρόθεση «να σκοτωθεί κόσμος».

Μόνο η κατηγορούμενη, η Μαρία Κλάινερτ, ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις της, με μια δήλωσή της που διάβασε ο συνήγορός της. «Αποστασιοποιείται πλέον σαφώς από αυτά που έκανε», επισήμανε ο δικηγόρος της, ο Έντρικ Βίλχελμ.

Η δίκη θα διεξαχθεί σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Σαξονίας, στην οποία έχουν εγκατασταθεί κελιά όπου θα βρίσκονται οι κατηγορούμενοι, μέσα σε ένα κτίριο όπου αρχικά προβλεπόταν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

neonazi2

Τα έργα για τη διαμόρφωση του χώρου κόστισαν πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Για το κοινό που θα προσέχεται στη δίκη θα εφαρμόζονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο κρατίδιο-λίκνο του ισλαμοφοβικού κινήματος PEGIDA, το οποίο πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός κλίματος εξαιρετικά εχθρικού προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η υπόθεση της λεγόμενης «Ομάδας της Φράιταλ» ήλθε στην επιφάνεια το καλοκαίρι του 2015 — ενώ ήδη η πόλη απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα για τις επεισοδιακές διαδηλώσεις της άκρας δεξιάς, στις οποίες καταγγέλλονταν οι «εγκληματίες ξένοι», τα «γουρούνια αιτούντες άσυλο» και οι συμμετέχοντες ύψωναν τα χέρια στον ναζιστικό χαιρετισμό…

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές, οι κατηγορούμενοι προμηθεύτηκαν «μια μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών» από την Τσεχία για τις ενέργειές τους εναντίον εστιών υποδοχής προσφύγων, αλλά και «διαμερισμάτων, γραφείων και αυτοκινήτων» πολιτικών τους αντιπάλων.

Ο εισαγγελέας κατηγορεί την ομάδα για μια επίθεση εναντίον του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Η Αριστερά στη Φράιταλ, τη νύχτα της 27ης προς 28η Ιουλίου 2015, χωρίς πάντως τραυματίες.

Τη νύχτα της 19ης προς 20ή Σεπτεμβρίου, ενώ ή χώρα υποδεχόταν χιλιάδες πρόσφυγες μετά την απόφαση που πήρε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να άρει τις πύλες, μέλη της ομάδας πετάξαν εμπρηστικό μηχανισμό από ένα παράθυρο στην κουζίνα μιας εστίας υποδοχής προσφύγων.

Την επόμενη νύχτα πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον άλλου ενός κέντρου υποδοχής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος.

Τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου προς 1η Νοεμβρίου, πέταξαν τρεις αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες στα παράθυρα ενός κέντρου προσφύγων. Σαν από θαύμα, μόνο ένας άνθρωπος τραυματίστηκε: τα θραύσματα γυαλιών του προκάλεσαν πολλαπλά κοψίματα στο πρόσωπο.

Οι δύο φερόμενοι ως δράστες, οι Τίμο Σουλτς και Πάτρικ Φέστινγκ, συνελήφθησαν στα τέλη του 2015. Ο πρώτος καταδικάστηκε ήδη την περασμένη χρονιά σε ποινή φυλάκισης με αναστολή διότι προκάλεσε ζημιές με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ σε ένα αυτοκίνητο διαδηλωτών υπέρ των προσφύγων.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2016.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ακόμη και ισόβια εάν καταδικαστούν για «απόπειρα φόνου», ενώ η κατηγορία της σύστασης «τρομοκρατικής οργάνωσης» και μόνο επισύρει ποινή κάθειρξης 10 ετών.

neonazi3

Στη Γερμανία την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν τουλάχιστον 3.500 επιθέσεις εναντίον προσφύγων και αιτούντων άσυλο, δηλαδή περίπου δέκα την ημέρα. Στις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκαν 560 άνθρωποι, ανάμεσά τους 43 παιδιά, κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Μόνο στη Σαξονία –όπου ζει το 5% του πληθυσμού της Γερμανίας– η οργάνωση RAA, η οποία προσφέρει βοήθεια στα θύματα, καταμέτρησε πέρυσι 437 ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί 477.