Με την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου στεγαστικού προγράμματος που παρουσίασε, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, αποφάσισε να αλλάξει την όψη της Μόσχας, στις συνοικίες εκείνες που υπάρχουν παλιές πολυκατοικίες που χτίσθηκαν την περίοδο του Στάλιν και του Χρουστσόφ.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει την κατεδάφιση περίπου 8000 παλαιών πολυκατοικιών και την ανέγερση σύγχρονων.
Όπως επισημαίνει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti πρόκειται για το μεγαλύτερο σε κλίμακα έργο του δημάρχου καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του, αφού προβλέπει την κατεδάφιση παλαιών πολυκατοικιών, συνολικού εμβαδού 25 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και την ανέγερση σύγχρονων κατοικιών που θα στεγάσουν 1.600.000 άτομα. Στην πρώτη φάση οι νέες σύγχρονες πολυκατοικίες θα ανεγερθούν με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την προσέλκυση επενδυτών. Όπως επισημαίνει μάλιστα η εφημερίδα, αυτοί που θα εγκατασταθούν στις νέες πολυκατοικίες θα είναι οι ένοικοι των παλαιών πολυκατοικιών.
Το έργο αυτό εκσυγχρονισμού της Μόσχας είναι τόσο εντυπωσιακό και μεγαλόπνοο, που κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε, όπως γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα, ότι ο Σομπιάνιν αναλαμβάνει μια ιστορική αποστολή με το έργο αυτό. Ο ίδιος ο δήμαρχος της Μόσχας δηλώνει ότι το έργο απαιτεί τεράστια κονδύλια, αλλά κατά την συνάντηση που είχε στα τέλη Φεβρουαρίου με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος της Μόσχας διαθέτει τα χρήματα αυτά για την υλοποίηση του. Όπως έγραφε πάντως η ίδια εφημερίδα στο φύλλο της 21 Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος στην συνάντηση του αυτή είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του δημάρχου της Μόσχας «σωστή» καθώς “ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Μοσχοβιτών».
Η χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Vedomosti, θα ανέλθει στα 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ) τα οποία θα διατεθούν σε διάστημα τριών ετών από 100 δισεκ. ρούβλια τον χρόνο.
Όπως γράφει η εφημερίδα των ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων, ακόμη δεν είναι σαφές ποιά σπίτια και σε ποιες συνοικίες θα κατεδαφιστούν, αλλά είναι γνωστό ότι προβλέπεται να κατεδαφιστούν περίπου 8.000 πολυκατοικίες που είχαν κατασκευασθεί την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, όταν Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτης της ήταν ο Νικήτα Χρουστσόφ. Οι πολυκατοικίες αυτές ήσαν πενταόροφες, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα αν μέσα σ’ ένα τετράγωνο υπάρχει κάποια εννεαόροφη πολυκατοικία θα κατεδαφίζεται και αυτή, επισημαίνοντας ότι βασική προϋπόθεση για να προβούν στην κατεδάφιση θα είναι η συναίνεση των ενοίκων της. Επειδή είναι απαραίτητη η συναίνεση των πολιτών, προηγουμένως, θα πραγματοποιηθεί μια ευρείας κλίμακας έρευνα, που θα λάβει την μορφή δημοσκόπησης. Σε περίπτωση που οι κάτοικοι των πολυκατοικιών αυτών, εκφράσουν αντίθετη άποψη, δεν θα τις πειράξουν, παρότι πρόκειται για συνοικίες με πενταόροφα κτίρια από τούβλα (και όχι με πάνελ) της σταλινικής περιόδου. Το μεγαλόπνοο αυτό πρόγραμμα πάντως του Δημάρχου της Μόσχας, που προσβλέπει στο να εκσυγχρονίσει την όψη της ρωσικής πρωτεύουσας, έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί πολλές συζητήσεις, όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στους επιχειρηματίες που απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα και του real estate.
Πηγή προσκείμενη στον Δήμο της Μόσχας εκτιμά ότι για την μεταστέγαση των ενοίκων των παλιών πολυκατοικιών στις νέες θα απαιτηθούν περίπου 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα
O Διευθυντής του αναλυτικού κέντρου irn.ru, θεωρεί πάντως ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα επιτραπεί στους ιδιώτες κατασκευαστές να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του έργου που θα σχετίζεται με τις κατεδαφίσεις των πενταόροφων πολυκατοικιών, το όλο έργο θα ωφελήσει την αγορά ακινήτων της Μόσχας, καθώς η κυβέρνηση θα προβεί σε αγορές κατοικιών, που θα χρειαστούν κατά την περίοδο μετεγκατάστασης.