Μία βιώσιμη λύση της μεταναστευτικής κρίσης η οποία δεν έχει παρέλθει, χρειάζεται την αποφασιστική και συντονισμένη στάση της Ευρώπης, τονίζουν ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε κοινό άρθρο τους στη σημερινή έκδοση της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες πριν από έναν χρόνο.

Για μία τέτοια λύση, η Ευρώπη χρειάζεται και τη στενή συνεργασία με τους γείτονες της όπως η Τουρκία, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η Ευρώπη να βρεθεί σε εξάρτηση από τρίτους, προπάντων ενόψει και των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία, σημειώνουν οι δύο συντηρητικοί πολιτικοί.

Κάνοντας μία αναδρομή στην κρίση, επισημαίνουν πως οι ολοένα και ταχύτερα αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές μετά το καλοκαίρι του 2015 και η απώλεια του ελέγχου από τις κρατικές αρχές, προκάλεσαν σε μεγάλα τμήματα των κοινωνιών μία βαθιά ανησυχία, η οποία εξακολουθεί να είναι αισθητή. Επιπλέον, η μακρά πρακτική της μετακίνησης ανθρώπων μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, είχε ως συνέπεια την βαριά απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητα επίλυσης του προβλήματος – κάτι που δύσκολα μπορεί να επανορθωθεί.

Οι Σεμπάστιαν Κουρτς και Μάνφρεντ Βέμπερ, επισημαίνουν πως με πρωτοβουλία της Αυστρίας στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 2016, και σε στενή συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες, ιδιαίτερα με την «Μακεδονία» και τη Σερβία, κατέστη δυνατό να τερματιστεί αυτή η «πολιτική της μετακίνησης», και ταυτόχρονα να σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ενώ με το εκτεταμένο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, επιτεύχθηκε το πρώτο αποφασιστικό βήμα στην αποφόρτιση των κρατών υποδοχής που πλήττονταν περισσότερο.

 

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες σημειώνουν πως μαζί με την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη αργότερα, κατέστη δυνατόν να περιοριστούν μαζικά οι μεταναστευτικές ροές – και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα, καθώς οι άτακτες αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 κατά 98% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015. Το Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκαν μόνον 1.150 περίπου τέτοιες αφίξεις, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ανέρχονταν σε πάνω από 109.000, και σήμερα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων φθάνουν μέσα σε τέσσερις μήνες, κατά μέσο όρο, τόσοι όσοι το 2015 μέσα σε δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων υπήρξε μία σημαντική ενδιάμεση επιτυχία, ωστόσο αυτό δεν θα αρκέσει επί μακρόν, διότι για παράδειγμα, έχει μαζικά αυξηθεί η καθοδηγούμενη από διακινητές και δουλεμπόρους προώθηση ανθρώπων, μέσω της επικίνδυνης Μεσογειακής Διαδρομής, κυρίως από την Αφρική προς την Ιταλία, όπου οι αφίξεις το 2016 ανήλθαν σε σχεδόν 181.000.

Ενόψει της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού σε πολλές αφρικανικές χώρες, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκτόνωση της κατάστασης, και ως εκ τούτου οι δύο συντηρητικοί πολιτικοί ζητούν την υλοποίηση ενός καταλόγου έξι σημείων, τα οποία και παραθέτουν στη συνέχεια.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως δεν θέλουν να κλείσουν οι πύλες της Ευρώπης, αλλά τουναντίον θεωρούν πως η υπερφόρτωση του συστήματος ασύλου με ανθρώπους που αναζητούν μία καλύτερη ζωή, αδικεί εκείνους οι οποίοι έχουν πραγματικά δικαιώματα πρόσφυγα στο πνεύμα της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν, τα συχνά επιβαρυμένα κοινωνικά συστήματα και συστήματα ενσωμάτωσης, οδηγούν αυτούς που έρχονται σε απογοήτευση και αγανάκτηση.