Ο «Καβαλιέρε», σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ετοιμάζεται να απευθυνθεί με βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους ιταλούς, για να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση και να συνοψίσει, με τον δικό του τρόπο, τα δεκαεπτά αυτά χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η βασική ιδέα του μηνύματος, θα είναι, ότι «όλα άρχισαν να καταρρέουν όταν ο πρόεδρος της Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι, εγκατέλειψε την κυβερνητική πλειοψηφία και έφτιαξε δικό του κόμμα».

Ο Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του «Καβαλιέρε», «Λαός της Ελευθερίας», μιλώντας, στο μεταξύ, σε τηλεοπτική εκπομπή της Rai, τόνισε ότι «ο μέχρι χθες πρωθυπουργός, δεν πρόκειται, σίγουρα, να αρχίσει να πηγαίνει στο πάρκο για βόλτα διότι δεν θα έχει τι να κάνει. Θα δουλέψει, όπως ήδη κάνει, για το μεγαλύτερο πολιτικό χώρο του μετριοπαθούς κέντρου που υπάρχει στην χώρα».

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φωτογραφήθηκε σήμερα με θαυμαστές του, σε γραπτό μήνυμά του προς το κόμμα «η Δεξιά», του Φραντσέσκο Στοράτσε, τονίζει ότι «συμμερίζεται τα ιδεώδη των μελών του και ελπίζει να ξαναρχίσει, μαζί με το κόμμα αυτό, την κυβερνητική πορεία».

Η κεντροδεξιά βουλευτίνα Μικέλα Μπιανκοφιόρε, ανέφερε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνομιλία τους, σήμερα, της είπε ότι «δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να ξεκουραστεί, διότι, τώρα, πρέπει να αφιερώσει το χρόνο και την ενέργειά του, στον Λαό της Ελευθερίας». «Σε ένα χρόνο, ή κάτι περισσότερο, θα ξαναψηφίσουμε και πιστεύω ότι ο Σίλβιο μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα, ως επικεφαλής της κεντροδεξιάς συμμαχίας, ή, απευθείας, για την πρωθυπουργία», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για την ανάθεση σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον Μάριο Μόντι, ο κεντρώος «Τρίτος Πόλος» δήλωσε ότι πρόκειται να στηρίξει τον καθηγητή Μόντι, μέχρι την φυσική λήξη της νομοθετικής περιόδου. Μέχρι, δηλαδή, την άνοιξη του 2013.

Ο κεντροαριστερός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της Ιταλίας των Αξιών, επιβεβαίωσε ότι «περιμένει, για να εκφρασθεί οριστικά, να δει την λίστα των υπουργών και το πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Ο Μάριο Μόντι, πρόκειται να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σήμερα το βράδυ, αλλά, τελικώς, σύμφωνα με τους παρατηρητές, η λίστα των υπουργών του, μπορεί να είναι έτοιμη, αύριο το πρωί και όχι μέσα στην σημερινή ημέρα, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.