Ο Μούσα Χαν Αχμαντζάι, κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Γκάζνι στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ότι ένοπλοι δολοφόνησαν μια αφγανή μητέρα και την κόρη της μέσα στο ίδιο τους το σπίτι!
«Άγνωστοι ένοπλοι μπήκαν στο σπίτι των γυναικών και τις δολοφόνησαν πυροβολώντας τις την ώρα που κοιμούνταν» είπε.
Ένας γείτονας των γυναικών που εκτελέστηκαν είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς αλλά δεν βγήκε έξω διότι φοβόταν. Πρόσθεσε ότι υπήρχαν σημάδια που κατεδείκνυαν ότι οι γυναίκες λιθοβολήθηκαν πριν δολοφονηθούν.
«Όταν οι γυναίκες της γειτονιάς έπλυναν τις σορούς των δολοφονημένων γυναικών είδαν σημάδια λιθοβολισμού, και οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο μας το επιβεβαίωσαν» είπε ο άνδρας, ο οποίος ανέφερε ότι το όνομά του είναι Ραχιμουλά.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Γκάζνι Ντελαουάρ Ζαχίντ επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες δολοφονήθηκαν από σφαίρες, αλλά διέψευσε ότι λιθοβολήθηκαν. «Συλλάβαμε δύο ανθρώπους σε σχέση με την υπόθεση και οι έρευνες συνεχίζονται» πρόσθεσε ο Ζαχίντ. «Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε εάν διέπραξαν τις δολοφονίες οι Ταλιμπάν ή κάποια άλλη οργάνωση».
Οι δύο γυναίκες υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να δολοφονήθηκαν διότι ένας τοπικός μουλάς τις είχε κατηγορήσει για μοιχεία και πορνεία, αλλά οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει από την Δευτέρα να διαπραγματεύεται με το Αφγανιστάν μια συμφωνία που προβλέπει την αποκατάσταση εταιρικής σχέσης με τη χώρα στους τομείς της οικονομίας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας της «μεταβίβασης» της ευθύνης για την ασφάλεια στις εγχώριες αρχές.
Στη διάρκεια μιας συνόδου τους στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να εγκρίνουν την εντολή για την έναρξη της σχετικής διαπραγμάτευσης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές σήμερα.
«Η συνεργασία θα αφορά μεταξύ άλλων τη βοήθεια στους θεσμούς στο Αφγανιστάν, τον τομέα των δημοσιονομικών και της διακυβέρνησης, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναπτυξιακή βοήθεια, οικονομικά θέματα, τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών» είπε μια πηγή.
Η ΕΕ είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους δωρητές στο Αφγανιστάν, παρέχοντας περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο κατά μέσον όρο.