Την κατ΄αρχήν κατανόησή του στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εξέφρασε με σημερινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, μέλος του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μέχρι τώρα κάθε Αμερικανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να ελέγξει την μετανάστευση στις ΗΠΑ, όπως και κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, προσπαθεί βασικά να περιορίσει την μετανάστευση και να μην την αφήνει να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα».
Κατά την άποψή του, εκείνοι οι οποίοι το 2015 και το 2016 είχαν υποστηρίξει «τα ανοικτά σύνορα και τη μαζική παράνομη μετανάστευση» έχουν σήμερα καταλάβει πως επρόκειτο για λάθος, τουλάχιστον αυτό ελπίζει ο ίδιος.
Σημαντικό είναι, όπως σημειώνει, να ξεχωρίζει κανείς τα δύο θέματα, από τη μία πλευρά το ερώτημα εάν χρειάζεται η προστασία των συνόρων – όπου η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ναι» και από την άλλη πλευρά «ποια μορφή συνοριακής προστασίας έχει νόημα και ποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτή», με τον Αμερικανό πρόεδρο να είχε ανακοινώσει πως το Μεξικό πρέπει να πληρώσει την κατασκευή του τείχους.
Όπως αναφέρει ο Κουρτς, από την εμπειρία της χώρας του, η καλύτερη μορφή προστασίας των συνόρων σημαίνει «τυπικές αστυνομικές και στρατιωτικές περιπολίες με τη βοήθεια τεχνικών μέσων, όπως φράχτες, κάμερες νυκτερινής ανίχνευσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Στις δηλώσεις του στο ΑΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε με σαφές τρόπο, για μία ακόμη φορά το διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών.
Ταυτόχρονα επανέλαβε πως απορρίπτει την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων γενικά εναντίον ορισμένων κρατών, και πως «ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας είναι σημαντικός αλλά δεν θα κερδηθεί θέτοντας σε γενική υποψία ολόκληρες χώρες».
Ο Κουρτς, επισκεπτόμενος την Κυριακή, μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι, τον συνοριακό σταθμό στη Γευγελή στα σύνορα με την Ελλάδα, είχε επαινέσει το κλείσιμο της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που έγινε πριν από ένα χρόνο με πρωτοβουλία κυρίως της Βιέννης και με τον δικό του συντονισμό, προκαλώντας τότε έντονη κριτική.
Το κλείσιμο της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων αποδεικνύει πως μπορεί κανείς να επηρεάσει ενεργά τις μεταναστευτικές ροές υποστήριξε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι μπορεί μεν να συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, ωστόσο έχει τερματιστεί η περαιτέρω προώθησή τους προς την Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία δίνουν μια σαφή εικόνα, καθώς ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 μειώθηκε κατά 98% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015.
«Σε αυτό το χρονικό διάστημα του 2016 έφθασαν συνολικά τόσοι άνθρωποι, όσοι έφθαναν μέσα σε δύο ημέρες, κατά την κορύφωση της κρίσης το 2015», κατέληξε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.