Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν εννοεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. «Μόλις εγκριθεί ο νόμος οικονομικής σταθερότητας θα παραιτηθώ και από την στιγμή που δεν υπάρχουν άλλες, δυνατές, πλειοψηφίες, προβλέπω εκλογές τον Φεβρουάριο, στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.
Την ίδια στιγμή ο Καβαλιέρε συνεχίζει να απορρίπτει κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τεχνοκράτη πρωθυπουργό και συμμετοχή τον κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όπως τονίζουν, όμως, οι παρατηρητές, οι τελικές αποφάσεις, για το ποια λύση είναι φρονιμότερο να επιλεγεί, ανήκουν, βάσει του Συντάγματος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει ήδη καταστήσει σαφές, με τη χθεσυνοδραδυνή ανακοίνωση ότι, μετά την παραίτηση του «μίστερ τιβί» εννοεί να ξεκινήσει ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Συγχρόνως, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πολλοί από τους αντάρτες, σκέπτονται να δημιουργήσουν νέες κοινοβουλευτικές ομάδες, τόσο στην γερουσία, όσο και στην βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη, θα ενίσχυε την δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με διευρυμένη συμμαχία, από την στιγμή που θα μπορούσε να βασισθεί και σε αρκετούς συντηρητικούς, πρώην μπερλουσκονικούς, πολιτικούς.
Όσο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την οποία συνεχίζει να ζητά με έμφαση ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, προσκρούει σε ένα «προσωπικής φύσης» πρόβλημα, πολλών γερουσιαστών και βουλευτών: θέλουν να επιμηκύνουν όσο μπορούν την νομοθετική περίοδο, για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην σύνταξη.
Οι προθέσεις και επιθυμίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και την στάση της Ευρώπης. Ήδη χθες, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητική», την κατάσταση της Ιταλίας, κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά την λήξη των εργασιών του Ecofin.
Σύμφωνα, τέλος, με τον ιταλικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ιταλία πρόσθετα οικονομικά μέτρα.