Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ούρησης στα πεζοδρόμια του Παρισιού υπόσχεται να αντιμετωπίσει μια εφεύρεση της εταιρίας Faltazi, το Uritrottoir και ταυτόχρονα να παράγει λίπασμα που θα χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη της αστικής χλωρίδας.

Δύο μοντέλα Uritrottoir, σε έντονο κόκκινο χρώμα, τοποθετήθηκαν πρόσφατα στο ανατολικό Παρίσι (7ο διαμέρισμα, πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon) και τρία ακόμη θα τοποθετηθούν στη Νάντη της δυτικής Γαλλίας, εκεί όπου έχει την έδρα της η Faltazi, έπειτα από παραγγελίες της εταιρίας γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) και του δήμου της Νάντης.

anthourpr1

Αν και το θέμα δείχνει με μια πρώτη ματιά ασήμαντο, οι γαλλικοί δήμοι το λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη.

Η ούρηση σε εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ξενύχτηδων που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ τα Σαββατόβραδα και ευθύνεται για την επιδείνωση του αστικού περιβάλλοντος και της καθαριότητας της πόλης, καθώς η μάστιγα αυτή κοστίζει πολύ ακριβά στις κοινότητες.

Το Uritrottoir μοιάζει με ανθισμένη ζαρντινιέρα. Αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο ορθογώνια δοχεία. Το κάτω περιέχει άχυρο, πριονίδι και άλλα φυτικά υλικά και το πάνω είναι η ζαρντινιέρα.

Ο περαστικός που πιέζεται τρομερά, ανακουφίζεται σε μια εσοχή στο πάνω μπροστινό μέρος. Τα ούρα αποθηκεύονται στο δοχείο όπου υπάρχει το ξηρό υλικό.

Στην επιστημονική γλώσσα η ανάμιξη του άνθρακα που υπάρχει στα άχυρα και του αζώτου που υπάρχει στα ούρα παράγει κοπριά, πολύτιμο υλικό για τους γεωργούς και τους κηπουρούς.

Το Uritrottoir παρασκευάζει λίπασμα από ανδρικά ούρα… κάτι ευεργετικό για την κηπουρική.

Το προϊόν διατίθεται σε μέγεθος XXL για ποσότητα ούρων 600 περαστικών αλλά και στο μέγεθος των 300. Διατίθεται επίσης σε τριγωνικό σχήμα, που προσαρμόζεται στις γωνίες.

Μια ηλεκτρονική συσκευή επιτρέπει να ελέγχεται εξ αποστάσεως η ποσότητα του περιεχομένου ώστε να μην υπερχειλίσει το δοχείο, προτού η εταιρία αδειάσει το περιεχόμενο σε μια ειδική υποδοχή για την παρασκευή του λιπάσματος.

Σε άλλα σημεία του Παρισιού που πλήττονται από το πρόβλημα αυτό έχουν εγκατασταθεί πλαστικές χημικές τουαλέτες και ουρητήρια.

«Ωστόσο εδώ φτιάχνουμε λίπασμα, χρησιμοποιούμε εκ νέου απόβλητα για να φτιάξουμε κάτι που πράγματι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των δένδρων», δήλωσε ο Λοράν Λεμπό, σχεδιαστής του Unitrottoir (ουρητηρίου στο πεζοδρόμιο).

Το πρόβλημα του Παρισιού με τη δυσοσμία των ούρων παραμένει εδώ και αιώνες, από τότε που η βαλτώδης μεσαιωνική πόλη είχε διαμορφωθεί γύρω από το Ιλ ντε λα Σιτέ στον ποταμό Σηκουάνα.

Το πρόβλημα εντείνεται διότι η γαλλική πρωτεύουσα υποδέχεται περισσότερα από 20 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.