Η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα αλλά «δεν θα υποκύψει αν συμβούν γεγονότα» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ στην Hurriyet.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την πτήση του Έλληνα ομολόγου του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια προκειμένου να ρίξει στεφάνι στην μνήμη των τριών νεκρών της κρίσης του 1996 και λίγο μετά τις δηλώσει του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που δήλωσε πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν νησιά που ανήκουν στην Τουρκία.

Να θυμίσουμε ότι η πτήση Καμμένου ήρθε μετά την επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο Ισίκ σύμφωνα με την Hurriyet δήλωσε τα εξής:

  • Η Ελλάδα πρόσφατα αύξησε την συχνότητα των συνοριακών παραβιάσεων. Από καιρό εις καιρόν αυτό οφείλεται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Αλλά αυτό δεν είναι καλό
  • Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας.
  • Ως Τουρκία δεν θέλουμε να είμαστε το μέρος που θα κλιμακώσει την ένταση αλλά δεν θα υποκύψουμε αν συμβούν γεγονότα. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσα από διάλογο. Η ένταση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους γύρω από τις βραχονησίδες», προσθέτοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά της χώρας.

Κατηγόρησε δε την Αθήνα πως «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες και γκρεμούς που ανήκουν στην Τουρκία  ακριβώς όπως τα Καρντάκ (σ.σ. τουρκική ονομασία των Ιμίων).»