Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα εξασφαλίσει δωρεάν στέγαση σε όσους επλήγησαν από το διάταγμα του Τραμπ που στρέφεται κατά των μουσουλμάνων, ενώ και η εταιρεία Starbucks από την πλευρά της κοινοποίησε τα σχέδιά της να προσλάβει 10.000 πρόσφυγες στα καταστήματά της σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η Airbnb δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο το 20% των επιχειρήσεών της βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Ο Τσέσκι έσπευσε να ασκήσει έντονη κριτική κατά του διατάγματος, ενώ και άλλοι επικεφαλής εταιρειών έχουν καταφερθεί εναντίον του, περιλαμβανομένων εκπροσώπων της Facebook, της Apple και της Uber.
«Σας γράφω σήμερα με βαθιά ανησυχία, βαριά καρδιά και μία ακλόνητη δέσμευση. Ζούμε σε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο, μια περίοδο κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες της συνείδησης της χώρας μας και κατά την οποία τίθεται υπο αμφισβήτηση η υπόσχεση για το Αμερικανικό Όνειρο», ανέφερε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Starbucks Χάουραντ Σουλτς σε επιστολή του προς τους εργαζομένους της εταιρείας η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.
Ο Σουλτς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι το Starbucks έχει έρθει σε επαφή με εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το διάταγμα το οποίο υπέγραψε την Παρασκευή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το διάταγμα απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 120 μέρες σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, επ΄αόριστον στους σύρους, ενώ για 90 μέρες σε όσους προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Ο Σουλτς διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις θα αφορούν πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις διακρίσεις και θα πραγματοποιηθούν στις 75 χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.
«Και θα ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από εδώ, τις ΗΠΑ, με στόχο αρχικά των προσπαθειών μας να προσλάβουμε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει στο πλευρό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ως διερμηνείς και προσωπικό υποστήριξης στις διάφορες χώρες όπου ο στρατός μας έχει ζητήσει τέτοια βοήθεια» είπε.
Ο Σουλτς εξάλλου υπερασπίστηκε το Μεξικό, το οποίο ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα κληθεί να πληρώσει για την ανέγερση τείχους στα σύνορά του με τις ΗΠΑ για να μην εισέρχονται μετανάστες σε αμερικανικό έδαφος.
«Χτίζουμε γέφυρες, όχι τείχη, με το Μεξικό», έγραψε εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τη χώρα, η οποία προμηθεύει τα Starbucks με καφέ επι τρεις δεκαετίες και όπου τα σχεδόν 600 καταστήματα της αλυσίδας που λειτουργούν απασχολούν 7.000 ανθρώπους.
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τους μεξικανούς πελάτες, εταίρους και τις οικογένειές τους καθώς αναζητούν ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις τους και στην εμπιστοσύνη τους προς τους Αμερικανούς οι προτεινόμενες εμπορικές κυρώσεις, η επιβολή φόρων και οι περιορισμοί στην είσοδο μουσουλμάνων στη χώρα. Αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή την σημαντική αγορά» είπε.
Ο Σουλτς πρόσκειται στην Χίλαρι Κλίντον, την οποία και υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία, αλλά έχει διαψεύσει τις επίμονες φήμες ότι θα επιδιώξει την ανάδειξή του στο ανώτατο αξίωμα στη χώρα.