H νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε σήμερα, υιοθετώντας έναν μάλλον ασυνήθιστο τόνο, ότι οι ΗΠΑ «θα δείξουν την ισχύ τους» στους κόλπους της διεθνούς οργάνωσης, προειδοποιώντας επιπλέον της χώρες που θα αντιταχθούν στη διπλωματία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Προς εκείνους που δεν μας υποστηρίζουν: σημειώνουμε τα ονόματά σας» επισήμανε η Νίκι Χέιλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ πριν από τη συνάντησή της με το νέο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ, επέμεινε η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, «είναι να έχει ένα ρόλο στον ΟΗΕ και προκειμένου να διαδραματίσει ένα ρόλο στον ΟΗΕ εμείς θα δείξουμε την ισχύ μας, θα κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας, θα υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας και θα διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα μας υποστηρίζουν επίσης».
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Χέιλι και του Γκουτέρες γίνεται σε μια χρονική περίοδο όπου τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα προεδρικό διάταγμα που θα στερήσει από τον διεθνή οργανισμό μια οικονομική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ενδεχόμενο αυτής της περικοπής στον προϋπολογισμό θα πλήξει τα ΗΕ, καθώς η Ουάσιγκτον είναι ο βασικός συνεισφέρων, καθώς χρηματοδοτεί το 22% του προϋπολογισμού τους και το 28% των επιχειρήσεων για την διατήρηση της ειρήνης. Το κόστος μονάχα για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχεται σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Νίκι Χέιλι δήλωσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του ΟΗΕ.
«Όλα όσα λειτουργούν, θα τα βελτιώσουμε. Όλα όσα δεν λειτουργούν, θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Όλα όσα μοιάζουν παρωχημένα και άχρηστα, θα απαλλαγούμε από αυτά» είπε η 45χρονη αξιωματούχος.
Ηνωμένα Έθνη: Τα βασανιστήρια είναι παράνομα
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν σήμερα πως τα βασανιστήρια είναι παράνομα και πως οι πρόσφυγες θα πρέπει να προστατεύονται, αποφεύγοντας παράλληλα να επικρίνουν ευθέως δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Σημαντικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη θέση του Τραμπ για τα βασανιστήρια και τάχθηκαν κατά της επαναφοράς ενός προγράμματος μυστικής κράτησης της CIA όπου ανακρίνονταν ύποπτοι για τρομοκρατία.
Ο Τραμπ αναθεωρεί επίσης τις δαπάνες, περιλαμβανομένης και της συνεισφοράς στον ΟΗΕ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές όσον αφορά την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.
Πιεζόμενος κατ’ επανάληψη να σχολιάσει δηλώσεις του Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι τα βασανιστήρια «είναι αποτελεσματικά», ο Κόλβιλ σημείωσε πως εξέχοντες γερουσιαστές των ΗΠΑ, όπως ο Ρεπουμπλικανός Τζον ΜακΚέιν, θύμα και ο ίδιος βασανιστηρίων, και η Δημοκρατική Νταϊάν Φαϊνστάιν, που προήδρευσαν μιας έρευνας για το πρόγραμμα της CIA υπό τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, έχουν ταχθεί κατά.
Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να σχολιάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, είπε. «Θα πρέπει να μελετήσουμε λεπτομερώς με στρατηγικό τρόπο τι θα είναι αποτελεσματικό».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν επίσης χλιαρή στα σχόλιά της για τις κινήσεις του Τραμπ με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στις ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει μια εκτελεστική διαταγή η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή απαγόρευση εισόδου για όλους τους πρόσφυγες και μια αναστολή των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της Συρίας και άλλων έξι χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
«Ασφαλώς η UNHCR πιστεύει πως στους πρόσφυγες πρέπει να προσφέρεται βοήθεια, προστασία, ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Βανίνα Μαεστράτσι.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει διακόψει προσωρινά τα ταξίδια του προσωπικού για τη λήψη συνεντεύξεων στο εξωτερικό ενόψει μιας ενδεχόμενης ανατροπής από τον Τραμπ της πολιτικής για τους πρόσφυγες, δήλωσαν την Πέμπτη (χθες) δύο πηγές.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε επικρίνει την απόφαση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αυξήσει τον αριθμό των σύρων προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούμενος φόβους ότι ορισμένοι από όσους φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.
Περίπου 25.000 πρόσφυγες είχαν επανεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Οκτώβριο έως τα τέλη του περασμένου έτους στη βάση ενός προγράμματος της UNHCR για τους πιο ευάλωτους, δήλωσε η Μαεστράτσι.
Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμπλέκονται στο πρόγραμμα και διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι για το υπόβαθρό τους [των προσφύγων], είπε.
«Νομίζω πως είναι δίκαιο να πούμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται για επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τα πρόσωπα που υφίστανται τους περισσότερους ελέγχους κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Μαεστράτσι.