Τη συνθήκη προσχώρησης μεταξύ Κροατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνει την 1η Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρό του Γέρζι Μπούζεκ συγχαίροντας το Ζάγκρεμπ για τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν από το 2009.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ολομέλεια, την 1η Δεκεμβρίου, θα δώσει επίσημα τη συγκατάθεση για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ», δήλωσε ο Μπούζεκ από το Ζάγκρεμπ το οποίο χθες επισκέφθηκε.

Η Κροατία είναι βασικός πρωταγωνιστής στην περιοχή και παράδειγμα για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, στις οποίες η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αξίες της συμφιλίωσης, της ειρηνικής συμβίωσης, της οικονομικής ανάπτυξης και της μάχης κατά της διαφθοράς, τόνισε, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Κροατικής Βουλής Λούκα Μπέμπιτς.

Ο κ. Μπέμπιτς ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνεχή στήριξη που παρέχει στην Κροατία και για την προσωπική του συμβολή στην ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ζάγκρεμπ-ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ επισκέπτεται σήμερα τη Σερβία, στο πλαίσιο βαλκανικής περιοδείας, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πόρτα για την ένταξη στην ΕΕ είναι ανοιχτή, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επισκεφθεί τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.