Σε μία προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας οι απεσταλμένοι του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή αναμένεται να έχουν σήμερα συνομιλίες, σε χωριστές συναντήσεις, με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς στην Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο οι προοπτικές μιας προόδου δείχνουν μακρινές, καθώς τα δύο στρατόπεδα πρόσφατα σκλήρυναν τον τόνο στις αντεγκλήσεις.

Οι σημερινές επαφές οι οποίες, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν στόχο την έναρξη προετοιμασίας μιας ημερήσιας διάταξης για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, διεξάγονται σε κλίμα δυσπιστίας και γενικής απαισιοδοξίας όσον αφορά τις πιθανότητες ν’ αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαδικασίες.

Το Κουαρτέτο παρουσίασε, σε διακήρυξή του στον ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, σχέδιο για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Η πρόταση προς τις δύο πλευρές εισηγείται την επανάληψη ενός διαλόγου σε ένα μήνα και τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας σε ένα χρόνο.

Οι επαφές θα διεξαχθούν στα γραφεία του ΟΗΕ στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρώτος συνομιλητής του Κουαρτέτου θα είναι ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ και μετά ο απεσταλμένος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γιτζχάκ Μόλχο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου Τόνι Μπλερ, η γερμανίδα διπλωμάτης Χέλγκα Σμιτ για την ΕΕ και ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία Ρόμπερτ Σέρι, θα μετάσχουν στις συνομιλίες μαζί με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι στη Ραμάλα εκφράζουν απαισιοδοξία για την έκβαση των προγραμματισμένων σήμερα συναντήσεων με τους διεθνείς μεσολαβητές. Ο Ναμπίλ Σάατ, μέλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας και ηγετικό στέλεχος του κόμματος Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι δεν προβλέπει να εξαχθεί κάτι από τις συνομιλίες.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν πει πως δεν θα επιστρέψουν στις συνομιλίες αν το Ισραήλ δεν παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ και αναγνωρίσει τις γραμμές που υπήρχαν πριν από το 1967 ως τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Μια παραίτηση του Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς) θα ήταν ευλογία γιατί αυτός συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη», δήλωσε ο Λίμπερμαν σήμερα στο ραδιόφωνο του στρατού.