Το δίκτυο Αφγανών αντικυβερνητικών μαχητών Χακάνι δεν πρόκειται να λάβει μόνο του μέρος σε  ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό πρέπει να γίνουν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, δήλωσε ένας από τους διοικητές του δικτύου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Oι Αμερικανοί δεν θα μπορέσουν να βρουν μια πιθανή λύση στην αφγανική σύγκρουση εκτός εάν διεξάγουν συνομιλίες με τo συμβούλιο των Ταλιμπάν», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επισκεπτόμενη το Πακιστάν μαζί με μια ομάδα αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να πείσει το δίκτυο Χακάνι να λάβει μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ μας προσέγγισαν για ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Αμερικανοί έχουν κάνει πολλές τέτοιες απόπειρες για συνομιλίες που απορρίψαμε αφού είμαστε οργανικό τμήμα των Ταλιμπάν των οποίων ηγείται ο Μουλάς Μοχάμαντ Όμαρ. Είμαστε ενωμένοι και ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας το Αφγανιστάν από την αρπάγη των δυνάμεων κατοχής», ήταν η απάντηση του διοικητή του δικτύου.