Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ έκανε σήμερα (ανακηρυσσόμενος στο Παρίσι «υποψήφιος των Σοσιαλιστών στην προεδρία της Γαλλίας») την διάκριση μεταξύ των «δύο ομόκεντρων κύκλων» στην 27μελή ΕΕ–απο τη μια «τα ιδρυτικά κράτη (…) που οδηγούν σε αυτήν την πορεία» και απο την άλλη «το σύνολο των κρατών, που προσχώρησαν μεταγενέστερα». «Θα επαναδρομολογήσω, ως πρόεδρος της Γαλλίας, την οικοδόμηση της Ευρώπης» επειδή αλλιώς «η οικονομική κρίση, στο πέρασμά της, θα παρασύρει τα πάντα».

Στον πρώτο «ομόκεντρο κύκλο», ο κ. Ολάντ συμπεριέλαβε την χώρα του και τη Γερμανία, «που καθορίζουν τα μελλοντικά καθήκοντα, οδηγούν σε αυτήν την πορεία», ενώ στο δεύτερο «ομόκεντρο κύκλο» περιέλαβε «όλα τα μεταγενέστερα προσχωρήσαντα κράτη, που συμμετέχουν με επιλογή τους στην κοινή πολιτική».

«Πρέπει να σώσουμε την Ευρώπη. Χέρι-χέρι με τη Γερμανία, αυτή είναι η αποστολή της χώρας μας. Με χέρι δυνατό, πάντως, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τον φυσικό εταίρο μας, αφότου οι λαοί μας αποφάσισαν να λήξει ενας πολύ μακρόχρονος πόλεμος μεταξύ τους, να συμπορευτούν».

Ο κ. Ολάντ σχολιάζοντας σήμερα το πρωΐ στο ραδιοσταθμό RTL το επικείμενο «διπλό» (23 και 26 του μηνός) Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) δήλωσε: «αν ήμουν πρόεδρος της Γαλλίας, σήμερα, δεν θα συνέπραττα στην κατάσταση, να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες, δύο σύνοδοι κορυφής της Ε.Ε.».