Η πόλη Χομς, στην Κεντρική Συρία, έχει υπάρξει ανά τους αιώνες αντικείμενο του πόθου για Σελευκίδες, Βυζαντινούς, σταυροφόρους, Οθωμανούς Τούρκους και σουνίτες μουσουλμάνους λόγω της στρατηγικής της θέσης κοντά στη Μεσόγειο.
Τον τελευταίο καιρό, η Χομς βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα, όχι μόνο λόγω των βίαιων επεισοδίων μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας του Ασαντ, αλλά και λόγω του θανάτου του Στιβ Τζομπς. Κι αυτό γιατί από ‘δώ κατάγεται ο ιδρυτής της Apple, που γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από σύρο πατέρα πριν από 56 χρόνια. Εναν πατέρα που ο εφευρέτης του προσωπικού υπολογιστή επέλεξε να μη γνωρίσει, καθώς δεν του συγχώρεσε ποτέ το γεγονός ότι τον έδωσε για υιοθεσία όταν γεννήθηκε και στη συνέχεια δεν τον αναζήτησε για 50 χρόνια.
Όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα των «Νένω», ο 1950 ο Αμπτουλφατά «Τζον» Τζανταλί, γόνος μιας ευκατάστατης οικογένειας στη Χομς, άφησε τη Συρία για να σπουδάσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζανταλί μετακομίζει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Εκεί γνωρίζει την Τζοάν Σίμπλε, την οποία ερωτεύεται κι αφήνει έγκυο. Ο πατέρας της δεν δέχθηκε ποτέ τη σχέση τής κόρης του με έναν Αραβα κι έτσι η Τζοάν πήγε στο Σαν Φρανσίσκο για να κανονίσει την υιοθεσία του αγέννητου παιδιού τους. Στο μεταξύ, όμως, ο πατέρας της πέθανε κι έτσι μπόρεσε να παντρευτεί τον Τζανταλί. Κανείς τους, ωστόσο, δεν ήθελε να κρατήσει το μωρό, το οποίο κατέληξε στην οικογένεια Τζομπς.
Αργότερα, το ζεύγος Τζανταλί έκανε κι ένα κορίτσι, τη Μόνα Σίμπσον, αδελφή του Τζομπς και πετυχημένη μυθιστοριογράφο στην Αμερική. Γρήγορα όμως το ζεύγος χώρισε και ο πατέρας εγκατέλειψε και το δεύτερο παιδί του. Εξαφανίστηκε χωρίς να κρατήσει ποτέ επαφή ούτε με τη Μόνα ούτε με τη γυναίκα του.
Πέρασαν 50 χρόνια από τη γέννηση του Στιβ μέχρι να ανακαλύψει ότι ο γιος του ήταν ο πιο διάσημος κάτοικος της Σίλικον Βάλεϊ. Το έμαθε τυχαία, όπως λέει, και έστειλε ένα e-mail στον γιο του. Ηταν η εποχή που ο Τζομπς παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι είχε καρκίνο στο πάγκρεας. Ο πατέρας του τού έστειλε με ένα e-mail το ιατρικό του ιστορικό, μήπως και τον βοηθήσει. Ομως ο Τζομπς δεν του απάντησε ποτέ.
«Οταν έμαθα ποιος είναι ο γιος μου, σοκαρίστηκα», λέει ο 80χρονος σήμερα Τζανταλί στη δημοσιογράφο της «Wall Street Journal». «Δεν του μίλησα ποτέ. Δεν θα ήξερα τι να του πω», λέει ο Τζανταλί που διευθύνει ένα πετυχημένο καζίνο στο Ρίνο της Νεβάδα.
Ο πατέρας του Τζομπς συνέχισε να του στέλνει κάποια e-mails, κυρίως για ευχές στα γενέθλιά του και για να μάθει νέα για την υγεία του. Λέει πως δεν επιδίωξε πιο άμεση επαφή για να μη θεωρηθεί ότι εποφθαλμιά την περιουσία του γιου του. Στενός φίλος του Τζομπς λέει ότι ο διευθυντής της Apple δεν του απάντησε ποτέ. Ο ίδιος ο πατέρας του ισχυρίζεται ότι ο γιος του τού απάντησε με ένα απλό «ευχαριστώ» μέσω e-mail λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει. «Το περίμενα ότι θα πέθαινε, δεν σοκαρίστηκα. Αισθάνθηκα μια απέραντη θλίψη», λέει ο Τζανταλί.
Ο Αμπτουλφατά Τζανταλί έχει αγοράσει όλα τα διάσημα προϊόντα τού γιου του: «Φυσικά έκανα λάθη. Κι αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, θα ήμουν πιο κοντά στον γιο μου. Ομως όλα είναι καλά όταν τελειώνουν καλά. Ο Στιβ Τζομπς είναι από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στην Αμερική και η Μόνα είναι μια πετυχημένη ακαδημαϊκός και συγγραφέας», δήλωνε τον Φεβρουάριο. Αλλά βιάστηκε να μιλήσει. Λίγους μήνες αργότερα, η ζωή τού γιου του ήταν αυτή που τελείωσε πρόωρα και ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να του πει από κοντά ότι ήταν περήφανος γι’ αυτόν.