Με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία οι Βρυξέλλες αγωνιούν για το αποτέλεσμα ενός «κρίσιμου» δημοψηφίσματος για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Μετά το Brexit και την επικράτηση του Τραμπ στις ΗΠΑ, ένα «ηχηρό» ΟΧΙ από τους Ιταλούς στο σημερινό δημοψήφισμα θα δημιουργούσε ακόμα ένα παράγοντα αβεβαιότητας στους κόλπους της ΕΕ. Κι αυτό γιατί, καλώς ή κακώς, ο Ιταλός πρωθυπουργός συνέδεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση της χώρας του με την παραμονή του στην εξουσία. Γα τις Βρυξέλλες η συνταγματική μεταρρύθμιση του Ρέντσι διευκολύνει και απλοποιεί τη νομοθετική διαδικασία στην Ιταλία, κάτι το οποίο θεωρούν θετικό για τη χώρα, κι επομένως η επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι το καλύτερο σενάριο.
Ωστόσο, πονοκέφαλο δημιουργεί σε ευρωπαίους αξιωματούχους, η ιδέα και μόνο, ενός ΟΧΙ με διαφορά, που θα οδηγούσε τον Ιταλό πρωθυπουργό σε παραίτηση. Το ΟΧΙ θα αφήσει «ορθανοιχτή την πόρτα» σ’ ένα ακόμα «ευρωσκεπτικιστικό» και λαϊκίστικο κόμμα στην Ευρώπη, που όμως αναδεικνύεται σε ισχυρό αντιπολιτευτικό κόμμα στην Ιταλία: στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες που χαρακτήρισαν «βιαστική» τη στάση του Ματέο Ρέντσι σε σχέση με το δημοψήφισμα.
Αυτό που πραγματικά ανησυχεί τις Βρυξέλλες δεν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό καθεαυτό, αλλά τί θα γίνει σε περίπτωση παραίτησης του νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας. Μιας χώρας που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τις τράπεζές της και το δημόσιο χρέος της να φτάνει στο 132,7% του ΑΕΠ της. Τα ερωτήματα που εύλογα θα τεθούν είναι τί θα γίνει μετά; Θα σχηματιστεί σύντομα νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) που θα συνεχίσει το έργο της προηγούμενης; Θα σχηματιστεί μια βραχύβια τεχνοκρατική κυβέρνηση; Ή μήπως η χώρα τελικά οδηγηθεί τάχιστα σε πρόωρες εκλογές, με το φόβο της επικράτησης του Μπέπε Γκρίλο;
«Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα φέρει μεγάλη οικονομική αστάθεια στην Ιταλία και σε όλη την ΕΕ. Αν πέσει η κυβέρνηση όλα τα προβλήματα της χώρας με το χρέος και τις τράπεζες θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Μην ξεχνάμε ότι ο Ρέντσι είναι ένας από τους πλέον σταθερούς ηγέτες στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής της καμπάνιας του «ΝΑΙ» στις Βρυξέλλες και γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Φραντσέσκο Τσεραζάνι. Για τον Φ. Τσεραζάνι οι Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν μια «λογική» συνταγματική μεταρρύθμιση που απλοποιεί το θεσμικό σύστημα στη χώρα .
«Το δημοψήφισμα είναι απαράδεκτο από πολλές απόψεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Φιλίπο Τζιουφρίντα, επικεφαλής της καμπάνιας του «ΟΧΙ» στις Βρυξέλλες. «Είναι μια συνταγματική μεταρρύθμιση πρόχειρη και κακογραμμένη που δεν διασαφηνίζει το ρόλο της Γερουσίας» είπε ο Φ. Τζιουφρίντα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πρώτα απ΄ όλα τα προβλήματα της Ιταλίας είναι τόσα πολλά και δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ο Ρέντσι γνώριζε ότι δεν θα είχε την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο κι ότι θα έπρεπε να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα και παρόλαυτά το έκανε», ανέφερε ο Φ. Τζιουφρίντα ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για όλη αυτή την «καταστροφολογία» που έχει δημιουργηθεί γύρω από το δημοκρατικό δικαίωμα των Ιταλών να αποφασίσουν για τη συνταγματική μεταρρύθμιση της χώρας τους.
«Το πλέον επίμαχο σημείο της συνταγματικής μεταρρύθμισης που θέλει να περάσει ο Ματέο Ρέντσι είναι η δραστική αφαίρεση εξουσιών από την Ιταλική Γερουσία (Senato), η οποία έως σήμερα έχει ίσες νομοθετικές εξουσίες με το Κοινοβούλιο (Camera dei Deputati)», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Τύπου (IPA), Λορέντζο Κόνσολι. «Οι υπέρμαχοι της συνταγματικής μεταρρύθμισης θεωρούν θετική την απλοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας. Όμως οι επικριτές της φοβούνται ότι η εξουσία που θα συγκεντρώνει η κεντρική κυβέρνηση θα είναι τόσο μεγάλη, που σε συνδυασμό με το νέο εκλογικό νόμο, θα κάνει τον επόμενο πρωθυπουργό πανίσχυρο και με εγγυημένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ανέφερε ο Ιταλός δημοσιογράφος.
«Πράγματι, το κείμενο της συνταγματικής μεταρρύθμισης είναι κακό και φαίνεται πως έχει γραφτεί στο πόδι», ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Διευθυντής Μελετών του European Policy Center, Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο οποίος εκτιμά ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ ο Ρέντσι θα παραιτηθεί και τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη τεχνοκρατικής κυβέρνησης στην Ιταλία.
Τέλος, κανείς στις Βρυξέλλες δεν παραβλέπει το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έχει διχάσει το Ιταλικό Δημοκρατικό κόμμα (PD), με ηγετικές φυσιογνωμίες όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, αλλά και του πρώην γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ. Την ίδια στιγμή, απογοήτευση προκάλεσε στις Βρυξέλλες η στάση του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην ευρωπαίου Επιτρόπου, Μάριο Μόντι, ο οποίος τάχθηκε εξαρχής με το στρατόπεδο του ΟΧΙ.
Στο 19,6% διαμορφώνεται η προσέλευση στις κάλπες
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το 50% των τμημάτων, η προσέλευση των ψηφοφόρων για το συνταγματικό δημοψήφισμα, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας, διαμορφώνεται στο 19,6%.
Ποσοστό το οποίο και θεωρείται σχετικά υψηλό, αποτέλεσμα και της έκκλησης των αρχηγών όλων των κομμάτων για μαζική συμμετοχή των πολιτών. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, και αμέσως μετά θα αρχίσει η καταμέτρηση.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο του Ποντασσιέβε, μικρού δήμου από την Φλωρεντία, μαζί με την σύζυγό του Ανιέζε.