«Ασφαλώς και όλοι έχουμε απογοητευτεί από το αποτέλεσμα της δεύτερης συνάντησης στην Ελβετία, όμως ο στόχος όλων μας, και του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας, παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού, η επανένωση της πατρίδας μας», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο ΚΥΠΕ ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για θέματα αποδήμων.
Ο κ. Φωτίου τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συνεχιστούν στη Λευκωσία και εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και «στο τέλος να πρυτανεύσει εκείνο που όλοι θέλουμε, μια επανενωμένη Κύπρος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους, Μαρωνίτες.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν παραμένει αισιόδοξος μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε πως «όλοι ελπίζουμε» και διαβεβαίωσε πως «ο Πρόεδρος της Κύπρου εργάζεται σκληρά και θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα θετικό αποτέλεσμα, για το μεγάλο στόχο της επανένωσης του νησιού».
«Από την άλλη θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κύριος παράγοντας σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι η Τουρκία, η κατοχική δύναμη» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι εκεί πρέπει να διαφανεί αν υπάρχει η βούληση για να κάνουμε βήματα μπροστά.
«Μη ευχάριστη εξέλιξη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το γεγονός ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία επί του εδαφικού, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρόκειται για προσωρινό αδιέξοδο.
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «ενήργησε για μια ακόμα φορά με υπευθυνότητα».
Επίσης, είπε ότι στο μέτρο του πολιτικά εφικτού πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση του συνόλου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Ένα βήμα προς τα πίσω», θεωρεί το ΑΚΕΛ, τη μη επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια πιο εντατικά και πιο οργανωμένα και με περισσότερη συνέπεια από ελληνοκυπριακής πλευράς.
Απογοήτευση για το άδοξο τέλος των συνομιλιών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Φαίνεται, είπε, ότι η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις της στο εδαφικό και ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «έπαιζε παιχνίδι σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, ενώ επισήμανε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνεται αναφορά για συνέχιση των συνομιλιών.
Επικαλούμενος πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε να προστεθεί στο ανακοινωθέν η λέξη συνέχιση, ενώ με επιμονή της τουρκικής πλευράς «περιλήφθηκε μόνο η λέξη ανασκόπηση».