Τη δική του σφραγίδα στο οβάλ γραφείο έχει βάλει ο Μπαράκ Ομπάμα. Το διασημότερο δωμάτιο του Λευκού Οίκου δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα την εποχή Μπους, καθώς άλλαξε τόσο σε στιλ όσο και σε αποχρώσεις, αρχής γενομένης από τις ταπετσαρίες. Το χρώμα της ώχρας έδωσε τη θέση του σε ένα ριγέ σχέδιο στους τόνους του μπεζ και του χρυσού.

Το χώρο του καθιστικού συμπληρώνει ένα μίνιμαλ τραπεζάκι από μαρμάρινα πλακίδια, στέλνοντας έτσι το κλασικό ξύλινο τραπεζάκι του Μπους στην αποθήκη, ενώ ακόμα και το βάζο με τα λουλούδια που υπήρχε σε αυτό αντικαταστάθηκε από ένα μπολ με μήλα.

Ο Ομπάμα επέλεξε ένα πιο ήσυχο σχέδιο σε κοντινή απόχρωση με τους καναπέδες, στο οποίο αναγράφονται τέσσερις φράσεις προηγούμενων προέδρων και μία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η προτομή του οποίου αντικατέστησε αυτή του Τσόρτσιλ στην αίθουσα, κάτι που φαίνεται στη φωτογραφία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κέντρο φαίνεται ο πίνακας του Τζορτζ Ουάσινγκτον και δίπλα από τον Ομπάμα ο πίνακας του Thomas Moran για το Φθινόπωρο.

2016-11-10T181634Z_36096256_HT1ECBA1ER39Z_RTRMADP_3_USA-ELECTION-OBAMA-TRUMP

Σε ό,τι αφορά το προεδρικό γραφείο, η μόνη αλλαγή που έγινε ήταν στην καρέκλα του προέδρου και στη συλλογή οικογενειακών φωτογραφιών, η οποία προστέθηκε στο έπιπλο που βρίσκεται στο φόντο. Το ιστορικό σκαλιστό γραφείο, το οποίο είχε τοποθετήσει στο οβάλ γραφείο ο JFK και είχε χρησιμοποιηθεί από τον Τζίμι Κάρτερ, τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον Μπιλ Κλίντον και τον Τζορτζ Μπους, διατήρησε τη θέση του, όπως επίσης το ρολόι και τα πορτρέτα των Λίνκολν και Ουάσινγκτον.

Πάντως ακόμη και για το απαίδευτο μάτι ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε κάποιου είδους ένταση ανάμεσά τους, ανέφερε στη «Daily Mail» η Patti Wood, ειδική στην ανάλυση της γλώσσας του σώματος.

Ο Ομπάμα έμοιαζε «πολύ κουρασμένος, παραιτημένος και απαισιόδοξος», την ώρα που ο Τραμπ έδειχνε «διστακτικός, σοβαρός και μάλλον φοβισμένος», τονίζει η Wood. «Αν παρατηρήσουμε τον τρόπο που κάθονται στην καρέκλα-το κάτω μέρος του σώματος», εξηγεί η Wood, «έχουν πάρει μία στάση κυρίαρχου αρσενικού (alpha male), που φωνάζει «είμαι άντρας». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα πόδια του Ομπάμα είναι πιο ανοιχτά, κάτι που φανερώνει δύναμη και υποσυνείδητα είναι σαν να λέει «είμαι ακόμη από πάνω». Αλλά ήταν τα χέρια του Τραμπ που τράβηξαν την προσοχή της Wood. Τα κρατάει «προς τα κάτω σε στάση προσευχής»…

ΟΜΠΑΜΑ ΤΡΑΜΠ