Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος τριών Ιρανών υπουργών και 26 άλλων αξιωματούχων, ενώ προειδοποίησε επίσης ότι το Ιράν θα υποστεί «σοβαρές διεθνείς συνέπειες» αν αποδειχθεί ότι βρίσκεται πίσω από συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ.
«Αν επιβεβαιωθούν τα γεγονότα αυτά, αυτό θα συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου με σοβαρές διεθνείς συνέπειες», δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες.
Οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα είχαν συμφωνηθεί πριν από τις αμερικανικές κατηγορίες σε βάρος του Ιράν για φερόμενη συνωμοσία και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση «των βαθιών ανησυχιών για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα αυτή.
Μεταξύ αυτών στους οποίους απαγορεύεται πλέον να ταξιδεύουν στην ΕΕ ή να έχουν πρόσβαση σε πόρους βρίσκονται ο Ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης Σεγιέντ Μορτεζά Μπαχτιαρί, ο υπουργός Πολιτισμού Μοχαμάντ Χοσεΐνί και ο υπουργός Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί.
Η ΕΕ κατηγορεί τον Μπαχτιαρί ότι παίζει «κεντρικό ρόλο στον εκφοβισμό και την παρενόχληση της ιρανικής διασποράς», ενώ ο Χοσεϊνί πιστεύεται ότι είναι «συνεργός στην καταστολή των δημοσιογράφων».
Εξάλλου ο Μοσλεχί «φέρει ευθύνη για τη συνεχιζόμενη κατάχρηση εξουσίας» καθώς είναι επικεφαλής ενός υπουργείου που εμπλέκεται στη «διαδεδομένη αυθαίρετη κράτηση και δίωξη διαδηλωτών και διαφωνούντων», γράφει στην επίσημη εφημερίδα της η ΕΕ.
Κυρώσεις αντιμετωπίζει επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σαντέκ Μαχσουλί, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας, των οποίων ήταν επικεφαλής, εμπλέκονταν στα βασανιστήρια φοιτητών και σε επιθέσεις εναντίον τους, σύμφωνα με την ΕΕ.
Στους λοιπούς, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιλαμβάνεται μια ομάδα πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και δικαστικών στελεχών, όπως και αξιωματούχων των φυλακών, εισαγγελέων και ο επικεφαλής οργάνωσης που συνδέεται με την κυβέρνηση και ευθύνεται για μια, σύμφωνα με την ΕΕ, «εντατική καταστολή στον κυβερνοχώρο» εντός και εκτός Ιράν.