Η Ρουμανία αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εγκαινιάσει τη διαδικασία των διαγωνισμών για την κατασκευή των δύο νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό «Τσερναβόντα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με Ιταλούς επιχειρηματίες, στο Βουκουρέστι.

«Οι αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού αντιπροσωπεύουν μία από τις επενδύσεις που είναι πιθανό να υλοποιηθούν από ιταλικά κεφάλαια στη Ρουμανία» είπε ο Μπασέσκου και πρόσθεσε ότι, μόλις η Ρουμανία λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διαγωνισμών για την υλοποίηση του έργου.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος διατύπωσε, εξάλλου, την εκτίμηση, ότι υδροηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά έργα στη Ρουμανία αλλά και το έργο της διασύνδεσης Ρουμανίας – Τουρκίας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να προσελκύσουν ιταλικές επενδύσεις στη Ρουμανία.

Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 20.000 επιχειρήσεις ιταλικών συμφερόντων, απασχολώντας άμεσα 800.000 υπαλλήλους και έμμεσα 4 εκατομμύρια άτομα.