Η απόφαση της Βρετανίας να ξεκινήσει τις συνομιλίες για την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου αποτελεί μια ένδειξη ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις, ριψοκινδυνεύοντας ένα «σκληρό Brexit», που δεν είναι προς το συμφέρον της, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Την Κυριακή, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου με την EE πριν από το τέλος του Μαρτίου 2017, γεγονός που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι μακρινός στόχος που αποτελεί σημάδι ότι η Μέι δεν προετοιμάζεται για εύκολες συνομιλίες.
«(Η Βρετανία) έχει δώσει στον εαυτό της χρόνο για να προετοιμαστεί για μια μάχη, αλλά θα είναι καλύτερο να μην θεωρήσει τις διαπραγματεύσεις μια μάχη», τόνισε ο Σαπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.
«Μια μάχη δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας» επισήμανε, σημειώνοντας πως τα εναπομείναντα 27 κράτη–μέλη της ΕΕ θα βασιστούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους στις διαπραγματεύσεις.
Μια γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε την Δευτέρα ότι η προθεσμία του Μαρτίου που έθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός βοήθησε στην αποσαφήνιση των προθέσεων της Βρετανίας και μείωσε την εμμένουσα αβεβαιότητα έπειτα από την ψήφο των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για να αποχωρήσουν από την Ένωση.
Η γαλλική κυβέρνηση από την αρχή της βρετανικού ψήφου στο δημοψήφισμα επέμενε για ένα γρήγορο διαζύγιο.
Το Παρίσι έχει προειδοποιήσει επίσης επανειλημμένα την Βρετανία ότι δεν μπορεί να αναμένει να διατηρήσει προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, όπως και για τις τράπεζες του Λονδίνου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων.
Παρόλο που η Μέι έχει απορρίψει την ιδέα ότι η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μιας επιλογής μεταξύ ενός ήπιου και ενός σκληρού Brexit, πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές εκφράζουν φόβους θα υποστηρίξει την σκληρή γραμμή με την οποία η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά με την στήριξη της επιβολής ελέγχου της μετανάστευσης.
«Διαισθάνθηκα μια συγκεκριμένη σκληρότητα (στην τοποθέτηση της Μέι) η οποία δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας», τόνισε ο Σαπέν.
«Αν υπάρχει μια χώρα που έχει κάτι να χάσει από αυτές τις σκληρές διαπραγματεύσεις με άμεσες συνέπειες–αυτό που χαρακτηρίζεται σκληρό Brexit, αυτή είναι η Βρετανία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Με τις βρετανικές τράπεζες να βρίσκονται σε κίνδυνο να απολέσουν το δικαίωμα τους να λειτουργούν ελεύθερα στις αγορές της ΕΕ από το Λονδίνο, η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες της να εγκατασταθούν αυτές στο Παρίσι.
Ο Σαπέν αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους από έξι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες σε γεύμα στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη να ενημερωθεί ποιες είναι οι ανάγκες τους και να εξηγήσει τι μπορεί να προσφέρει η Γαλλία ως βάση για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες.