Επτά σενάρια , που μπορεί να αποδείξουν ότι οι καταστροφολόγοι για την πορεία της ΕΕ είναι αναίτια απαισιόδοξοι, καταγράφει ο Tony Barber σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times. «Κατά περιόδους, μπορεί να φαίνεται ότι μόνο ένας που πάσχει από παραισθήσεις θα τολμούσε να πει ότι, τους επόμενους 12 μήνες, η ΕΕ θα αποφύγει τους επικίνδυνους βράχους και θα πλεύσει σε πιο ήρεμα νερά. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να πηγαίνει πάντα λάθος ό, τι μπορεί να πάει λάθος», σημειώνει ο συντάκτης.
Ένα από τα σενάρια αυτά αφορά στην Ελλάδα. «Σε ένα έβδομο (σενάριο), η Ελλάδα συμφωνεί με τους πιστωτές της, λαμβάνει την επόμενη δόση από τη χρηματοδοτική βοήθεια και έρχεται πιο κοντά στη μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
Στο πρώτο σενάριο, σημειώνει ο Barber, η ‘Αγγελα Μέρκελ ανακάμπτει από τις ήττες στις εκλογές στα κρατίδια του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας και του Βερολίνου και επανεκλέγεται καγκελάριος στις εθνικές γερμανικές εκλογές το επόμενο έτος. Σχηματίζει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, τους Πράσινους ή κάποιον συνδυασμό των κομμάτων αυτών. Η Γερμανία προσφέρει ουσιαστική πολιτική σταθερότητα στο κέντρο της Ευρώπης για την επόμενη τετραετία.
Στο δεύτερο σενάριο, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, που θα γίνουν σε δύο γύρους, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αυτό είναι εύλογο, σημειώνει ο αρθρογράφος, επειδή ο Ζιπέ προηγείται στη δεξιά παράταξη. Θα κέρδιζε όχι μόνο τον σοσιαλιστή υποψήφιο, αλλά και τη Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.
Στο τρίτο σενάριο, ο Ολλανδός λαϊκιστής πολιτικός Γκέρτ Βίλντερς, που είναι κατά των μεταναστών, και το κόμμα του PVV, δεν έχουν την καλή επίδοση που αναμένεται στις εκλογές του Μαρτίου στην Ολλανδία. Το κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτε, που είναι πρωθυπουργός από το 2010, παραμένει στην εξουσία επικεφαλής ενός μετριοπαθούς συνασπισμού.
Στο τέταρτο σενάριο, η εκλογή του Ζιπέ, της Μέρκελ και του Ρούτε δημιουργεί μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα για συζητήσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για τους όρους της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
Στο πέμπτο σενάριο, οι προεδρικές εκλογές της Αυστρίας τον Δεκέμβριο κερδίζονται από τον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, τον ανεξάρτητο υποψήφιο υπέρ της ΕΕ, ο οποίος νικά τον Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας. Στο έκτο σενάριο, η Ισπανία σχηματίζει τελικά κυβέρνηση, ίσως μετά από τη διενέργεια εκλογών τον Δεκέμβριο, των τρίτων σε ένα 12μηνο.
«Και τα επτά σενάρια έχουν καλές πιθανότητες να επαληθευθούν. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, σύννεφα στον ευρωπαϊκό ορίζοντα; Σε ένα όγδοο σενάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ», καταλήγει το άρθρο.