Την ώρα που οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και σε αυτές που είναι πιστές στο κίνημα αμφισβήτησης συνεχίζονταν, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη Συρία με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου, ανακοίνωσαν ακτιβιστές.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα πολεμούν με λιποτάκτες του στρατού στην πόλη Ράσταν, στην πρώτη με διάρκεια στρατιωτική σύγκρουση που σημειώνεται στη χώρα από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά του Άσαντ πριν από έξι μήνες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι 7 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή κατά των «τρομοκρατών» στη Ράσταν και ότι άλλοι 32 τραυματίστηκαν, προσθέτοντας ότι ο στρατός έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Ράσταν, ενώ γίνονται και επιθέσεις σε οδοφράγματα του στρατού στη γειτονική Ταλμπισέχ.

«Η Ράσταν είναι το προπύργιο των ελεύθερων ανθρώπων», φώναζαν οι διαδηλωτές στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. «Μπασάρ φύγε από την πλάτη μας, η Συρία θέλει ελευθερία», φώναζαν παράλληλα οι διαδηλωτές στη Χομς, στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 2.700 τουλάχιστον άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή από τις δυνάμεις του Άσαντ των κυρίως ειρηνικών διαδηλώσεων στη χώρα καθιστώντας την εξέγερση στη Συρία μία από τις πιο αιματηρές στις αραβικές χώρες.