Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με Ψήφισμα της, χαρακτήρισε νόμιμο το αίτημα των Παλαιστινίων να εκπροσωπούνται ως κράτος στον ΟΗΕ.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης θα πρέπει να προκύψει μέσω των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της τρέχουσας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν μπορεί, τονίζεται στο Ψήφισμα, να αμφισβητηθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση και για δικό τους κράτος, όπως και το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπάρχει εντός ασφαλών συνόρων.

Στο Ψήφισμα επαναλαμβάνεται η αμέριστη υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, στη λύση των δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967 και την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα αμφότερων των κρατών και τονίζεται ότι θα πρέπει να επαναληφθούν χωρίς καθυστέρηση, οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα προ του 1967 σύνορα», τονίζεται χαρακτηριστικά στο Ψήφισμα.

Τέλος, στο μη νομοθετικού χαρακτήρα Ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο, καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την οικοδόμηση και την επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητεί να παύσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας ότι απαιτείται η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.